Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen naar vorige pagina  volgende pagina

Dossier Neutron


Dinsdag 16 Juli 1957 werd Nederland opgeschrikt door het nieuws dat er op 17.000 km afstand op Biak te Nieuw Guinea een ramp had plaats gevonden waarvan de eerste summiere berichten kwamen doorsijpelen.

neutron
De "Neutron" vlak voor het laatste vertrek van het oude Schiphol naar Biak.
De foto werd gemaakt door een van de kinderen van dokter G. Hoekstra, die hun ouders in Hollandia gingen bezoeken.

KLM Lockheed L-1049-E PH-LKT stort in zee nabij Biak op 16 juli 1957

Dit dossier is tot stand gekomen op basis van:

  • materiaal van de website aviacrash, maar vooral met
  • materiaal uit de West-Papua Bibliotheek in Amstelveen van Mevr. Phia de Groot-Licher

Datum: 2007 t/m 2010

Het dossier Neutron is een uitgebreid dossier geworden.
Afgezien van de krantenberichten in 1957 is er in 1999 een uitzending geweest over deze crash door KRO Netwerk.

Hieronder een overzicht van de pagina over de ramp met de Neutron op de website aviacrash, diverse krantenartikelen over de ramp. In een apart hoofdstuk is het dossier over de KRO NETWERK uitzending ondergebracht, inclusief getuigenverhoren, met dank aan de West-Papua Bibliotheek van Mevr. Phia de Groot-Licher, die dit dossier heeft opgebouwd.

De ramp heeft verder een vervolg gekregen in het boek De vlucht van een paradijsvogel (2012) dat Marlies Dinjens en Stan de Jong hebben geschreven over de familie de Rijke, opgetekend uit de mond van Hannie de Rijke.  Er waren slechts 10 overlevenden van de ramp, waaronder de complete familie De Rijke (vader, moeder en 3 kinderen).

Parallel daaraan is een herdenking gehouden op Biak op 16 juli 2012. Er is een gedenkplaat onthuld in Kampong Mokmer met daarop de namen van de slachtoffers en een dankbetuiging aan de Papua's en mariniers die de overlevenden hebben gered uit de brandende zee. Hieronder het verslag van Henk Wagenaar, een van de overlevenden, van deze herdenking op Biak.

In februari 2013 is er een artikel verschenen in het Algemeen Dagblad van een journalist die helaas weer de inmiddels al lang ontzenuwde geruchten quoteert dat de piloot gedronken zou hebben. De aanleiding was een interview met Hannie de Rijke over het verschenen boek De vlucht van een Paradijsvogel. Hij legt daarbij Hannie de Rijke door middel van quotes woorden in de mond, waarop de KRO, Sven Kockelmann en Fons van der Poel in 2002 door de rechter zijn veroordeeld. Het AD wil het artikel niet rectificeren en de journalist Tonny van der Mee kan zich natuurlijk verbergen achter de "quotes". Klik hier (pdf) voor de reactie van Guus de Roos, de broer van de gezagvoerder van de Neutron.

 

 

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina