Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

Algemeen Handelsblad
Dinsdag 16 juli 1957

Alarmerend Telegram


Om kwart voor elf gisteravond kwam het eerste telegram met de rampspoedige tijding bij "Operations Movement Control", dat gevestigd is in het vluchtproduktiegebouw van de KLM op Schiphol, binnen. Later is gebleken, dat dit telegram, uit Biak verzonden, vrij lang onderweg is geweest, hetgeen te wijten is aan radiostoringen, die op dat uur van het etmaal veelvuldig voorkomen. "O.M.C." is de afdeling op Schiphol, waar de bewegingen van de vliegtuigen binnenkomen en op elk uur van dag en nacht weet men dus daar, waar alle toestellen van de KLM-vloot zich bevinden
Dadelijk na de ontvangst van het telegram waarschuwde men een groot aantal leidende figuren van de KLM. Ir. F. Besançon, directeur Productie, was al zeer gemakkelijk bereikbaar; hij stond n.l. op het punt, met de avondmachine naar New York te vertrekken. Hij stelde zijn reis uit en nam terstond met de heer J. A. Bach, bedrijfsdirecteur Vluchtproduktie, en Ir. J. Luymes, directeur van het technisch bedrijf van de KLM, die ook allebei op Schiphol vertoefden, de eerste maatregelen.
De inhoud van dat eerste alarmerende telegram luidde:

"Bik 476 Icarus repeat Icarus first general message L 1049 c de Roos kl 844 phlkt 151810 crash on water five miles ese airfield."

De betekenis van dit telegram was als volgt: Bik is de afkorting van Biak, Icarus wil zeggen de hoogste prioriteit voor het telegram. De verdere inhoud was: Eerste algemene mededeling Lockheed 1049 c (type van het toestel) gezagvoerder De Roos, vluchtnummer kl 844 PH-LKT (registratieletters van de machine) stortte op 15 juli 18.10 uur G.M.T. neer in zee op vijf mijl oostzuidoost van het marinevliegkamp Mokmer op Biak.
Via de directe telefoonlijn hielden de heren Besançon, Bach en Luymes permanent contact met de president-directeur van de KLM, de heer I. A. Aler, en mr. J. van der Wiel, directeur Algemeen Beheer, die direct na het eerste bericht naar het hoofdkantoor van de KLM in Den Haag waren gekomen.

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina