Disclaimer

Verantwoording.

Het basis fotomateriaal op deze website is afkomstig uit het persoonlijke archief van Rudie Bauwens.

† Rudie Bauwens 1933-2008

Ruud Bauwens † in Manokwari, en op de Pasar Malam Besar

Klik op de foto voor meer informatie.

De familie Bauwens woonde in Manokwari op de Fanindiweg. Ruud liep net als zijn vader altijd met een camera, dus hij heeft duizenden foto’s en dia’s gemaakt. De negatieven en een deel van de collectie kon echter niet mee naar Nederland bij het gedwongen vertrek uit Nieuw Guinea en is op het strand verbrand. Er is toch nog een heleboel interessant materiaal bewaard gebleven.

Het betreft voornamelijk beeldmateriaal dat eerder tentoongesteld is tijdens diverse NNG-reünies in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. (Wat klinkt dat lang geleden)

Het oorspronkelijke materiaal is niet alleen afkomstig van Rudie Bauwens zelf, maar ook van diverse anderen die voor deze tentoonstellingen materiaal hebben aan geleverd aan Ruud. Met name kunnen genoemd worden Frans Peereland, Boy de Vrede, Arend Koster, L.D. Daalhuisen, Anderson, J. Muller, W. Swaving, Nono Tiber, J.A. Beer, Jack Brangert en A. van Zanten.
Indien bekend, zijn de namen van de fotografen vermeld bij de foto’s. Laat het me weten () als er dingen niet kloppen, dan zal ik ze zo snel mogelijk corrigeren.

De foto’s zijn tentoongesteld op posterformaat. Een dure grap, waar Ruud maandenlang zijn hele salaris in heeft gestoken. Maar dat hoorde nu eenmaal voor hem bij de betrokkenheid met het land, de herinneringen en de vrienden uit die tijd.
Beetje triest vond ik wel dat ik hoorde dat diverse mensen tijdens de tentoonstelling foto’s bestelden, maar ze vervolgens niet wilden betalen, omdat ze vonden dat ze die wel cadeau konden krijgen.

In 1987 heeft Ruud tijdens de Vogelkopreünie in Waalwijk aangegeven dat dit zijn laatste fototentoonstelling zou zijn:

laatste fototentoonstelling

Sinds de tentoonstellingen is de hele collectie in zijn archief verdwenen. Nu met de digitale mogelijkheden is het tijd om alles weer beschikbaar te stellen.
Dus aan de slag en we maken er een internet tentoonstelling van zodat geïnteresseerden van het materiaal kunnen kennis nemen.

Wie is "ik"?

Ik ben Chris P. van der Klauw, webmaster/websitebouwer/eigenaar van deze website.
Ik was er niet bij in Nieuw-Guinea. Ik ben er zelfs nog nooit geweest. Het land heeft me echter altijd erg gefascineerd en dat is door de enthousiaste verhalen van Rudie alleen maar sterker geworden.

Ik heb de hele postercollectie ingescand. De kwaliteit van het oorspronkelijke materiaal was niet altijd in geweldige staat. Dat zie je in de posters terug. Vele negatieven en foto’s waren al aangetast door de tand des tijds, voordat er door Ruud een poster van werd gemaakt. Schimmelvlekken, stof, haren, en uitgebleekte plaatjes, ik ben ze allemaal tegen gekomen.

Ik heb er voor gekozen om niet eerst alle foto’s te restaureren. Een deel is zonder bewerking op de website gezet, en het andere materiaal ben ik aan het opknappen. Dat betekent dat zolang ik nog nieuw materiaal heb, ik er ook niet aan toe kom om materiaal dat aanvankelijk op de website is gezet, te verbeteren.

Niet alleen oud materiaal

Omdat de NNG-community heel frequent bij elkaar komt in alle mogelijke reünies, was het een aardige gedachte om ook hiervoor een plaats op de site in te ruimen. Onder de fotogalerij is een gedeelte waar deze albums worden geplaatst. Heb je foto’s van zo’n reünie stuur dan een email naar de en we overleggen even hoe we die op de website zetten.
Ook bij Nieuw Guinea /  in de media kunnen onderwerpen aan de orde komen die te maken hebben met Nederlands Nieuw Guinea / West-Papua maar van recentere datum zijn dan 1962.
Hetzelfde geldt voor de handige hyperlinks. Er verschijnen steeds meer websites over Nederlands Nieuw Guinea, maar ook foto-sites van mensen die er kort geleden geweest zijn. Zulke hyperlinks plaats ik ook als ze inhoudelijk interessant materiaal hebben te bieden. Als je goede suggesties hebt dan zijn die uiteraard welkom.

Veel mogelijkheden om te reageren

Altijd leuk om reacties te krijgen. Dus reageer als je wilt over de site in het gastenboek,  en via reacties over Nederlands Nieuw Guinea, over West-Papua, over Vogelkop, over Manokwari, Biak, Hollandia Merauke, Fak-Fak, Sorong of een van de andere plaatsen, over West-Papua Merdeka, over de Deta-jongens, of zomaar over iets. Als ik er iets mee kan dan wordt het zeker geplaatst.
Heb je een aankondiging, of zoek je iemand, enzovoorts, plaats dan een berichtje op het west-papua-prikbord