Disclaimer

naar vorige pagina

Nieuw Guinea Koerier

In dit onderdeel zullen edities van de Nieuw Guinea Koerier verschijnen. Het inscannen en op deze website beschikbaar stellen van deze bladen gaat veel tijd kosten. Dat zal iedereen begrijpen. Daarom worden de bladen in gedeeltes toegevoegd.

Nieuw Guinea Koerier, subtitel "De Groene", onafhankelijk dagblad voor ned. nieuw guinea, verscheen vanaf 2 januari 1959 dagelijks, behalve op zondag.
Het blad werd uitgegeven door Gebr. Terlaak in Hollandia. Hoofdredacteur was Jan Ch. L. Meijer.
De abonnementsprijs was Hfl. 6,-- per maand.
De krant bestond meestal uit 4 pagina's A4, een enkele keer werd dit uitgebreid tot meer pagina's, en een enkele keer werd ook een bijlage bijgesloten.

De laatste editie van de Nieuw Guinea Koerier was 4e jaargang no. 252, van 12 november 1962.
Het dagblad had inmiddels de ondertiteling veranderd van "onafhankelijk dagblad voor ned.nieuw guinea" in "onafhankelijk dagblad voor West-Papoea/West Irian".
Het aantal Nederlanders dat toen nog in Nieuw Guinea was, was dermate klein geworden dat het dagblad werd opgeheven. Lezers konden overschakelen op het weekblad "TIFA" dat nog tot 1 januari 1963 gedeeltelijk in het Nederlands zou verschijnen.

Ik ben ervan overtuigd met het publiceren van deze uitgaven de voormalige inwoners van Nederlands Nieuw Guinea een genoegen te doen.
Voor deze mogelijkheid ben ik veel dank verschuldigd aan Grace (Beebs) Fransz die deze bladen aan mij ter beschikking heeft gesteld, aan Jill Terlaak, dochter van de eigenaar van de uitgeverij, die ze aan Grace heeft gegeven, en aan Ronald van Oostveen Koentze die ze voor me meegenomen heeft uit Australië.


Foto beschikbaar gesteld door Roy Kneefel:..Ma Terlaak en haar dochter Mildred bezig met de NGK..
Ondanks de ventilatie strips bloedheet in zo'n quonset.
Met regenbuien stroomde het water naar binnen.

Proefnummer 18 december 1958
januari 1959
februari 1959
maart 1959
april 1959
mei 1959
juni 1959
juli 1959
augustus 1959
september 1959
oktober 1959
november 1959
december 1959

Laatste Editie 12 november 1962

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina