Disclaimer

naar vorige pagina naar volgende pagina

MET DE CENTRAAL NIEUW-GUINEE EXPEDITIE A° 1920 NAAR EEN ONBEKENDEN VOLKSSTAM IN HET HOOGGEBERGTE (13)

H. J. T. BIJLMER (Met 2 foto's en een schetskaartje)

In een kampong der Oeringgoeps
Fig. 2. In een kampong der Oeringgoeps.
Op den voorgrond twee vrouwen met kinderen; links daarvan een man, rechts een ronde hut. In het midden een Maleische koelie, tusschen twee jongens
.

Als eenig kleedingstuk voor dagelijksch gebruik kent men in de vallei het vrouwenrokje. Dit bestaat uit een dichte rij van afhangende koordjes, die tot even boven de knie reiken. Zooals op de foto te zien, begint dit rokje niet bij de taille, maar veel lager; het hangt op de dijbeenknobbels en laat den geheelen buik vrij. De loshangende koordjes golven met alle bewegingen sierlijk mede en leveren toch in iederen stand een zeer goede bedekking. Naast dit touwrokje werd ook meermalen een anderen vorm van schaambedekking aangetroffen, bestaande uit een dikken bundel horizontale touwstrengen, waaronder eenige stukken net afhangen. En ten slotte werd tweemaal een vrouw ontmoet, die de graskussentjes — één vóór en één achter, bevestigd aan een koord om den onderbuik - der Pesechems droeg. Wat was het toch jammer, dat volslagen gemis aan kennis van de hier gesproken taal elke conversatie over de vraagstukken, die hier aan de orde werden gesteld, onmogelijk maakte!

Ook de versiering bij dit volkje is eenvoudig, al wordt er meerdere zorg aan besteed dan de kleeding ten deel valt. Aan hun sieraden merkt men eerst recht, hoe gering het contact met de stammen uit het laagland wezen moet. Een stuk van een groote zeeschelp, door sommige mannen op de borst gedragen, werd zeer kostbaar geacht en de kleine katjesschelpen, waarvan wij slechts enkele exemplaren te zien kregen, werden als zoo waardevol beschouwd, dat ze steeds, in eenige omhulsels gewikkeld, diep in het miniatuur draagtaschje, dat de mannen op de borst hebben bengelen, waren geborgen. Voor geen stalen bijl was zoo'n prulletje te koop. Men bedenke dat deze katjes aan den Mamberamo bij risten als sieraad worden gebruikt. Op de genoemde schaars aanwezige schelpen na, zijn alle sieraden aan de omringende natuur ontleend.

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina naar volgende pagina