Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


Papoea Nieuw Guinea
een te grote sprong in het duister (vervolg)

naar vorige pagina

Herbert Paulzen
Haagse Courant 12 augustus 1989

naar volgende pagina

 

"Goede vrienden"

Een "big" man in Papoea Nieuw GuineaEen erfenis uit het koloniale tijdperk is de volkomen willekeurige grens tussen Papoea Nieuw Guinea en Indonesië: een rechte lijn van ongeveer 800 km langs de 141e breedtegraad. Sinds de Indonesische overname van West-Papoea, Irian Jaya, in 1969 heeft een deel van de Melanesische bevolking zich daar tegen verzet. Daaruit ontstond de OPM, Organization Papoea Merdeka. De sympathieën aan PNG-kant zijn vanaf het begin voor de Melanesische buren geweest. De regeringen van PNG kunnen zich echter geen grensconflict met het sterke Indonesië permitteren, en zitten met de OPM-guerilla's en vluchtelingen in hun maag.
Er zijn vluchtelingenkampen bij Vanimo (Blackwater), in West-Sepik (Kamberatoro en Green River) en in de Western Province (ongeveer 10). PNG geeft hulp aan de vluchtelingen, maar beschouwt ze als illegaal; de rooms-katholieke kerk geeft overigens de meeste hulp.
Papoea Nieuw Guinea en Indonesië hebben niet nagelaten te verklaren "goede vrienden" te zijn. In het Treaty of Mutual Respect, Friendship and Cooperation wordt dat bekrachtigd. Een Joint Border Committee moet toezien op een vreedzame grens.
Door de activiteiten van de OPM in het geïsoleerde, onontwikkelde en vrijwel niet te controleren gebied, is de PNG-regering herhaaldelijk in verlegenheid gebracht.
Hoewel er nooit "bewijzen" zijn te leveren dat de OPM vanaf PNG-grondgebied opereert, voelt PNG zich door de represaillemaatregelen van het Indonesische leger, die zich duidelijk wel op PNG-grondgebied hebben afgespeeld, bedreigd. De regering in Moresby heeft al gedreigd de zaak voor te leggen aan het Internationale Hof in Den Haag.
Het dilemma is: laat Papoea Nieuw Guinea de situatie zoals die is dan kan het conflict escaleren. Een militaire actie houdt de mogelijkheid van een oorlog in, waarin ook Australië betrokken raakt; als ze de OPM "aanpakt", vervreemdt ze zich van de eigen Melanesische bevolking.

 

naar vorige pagina

Webmaster: Chris P. van der Klauw

naar volgende pagina