Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina naar volgende pagina

vervolg

Lezen, wat las je, net van de HBS? Het stenen bruidsbed, De donkere kamer van Damocles, De korporaal kent een luit, die platen draait van Mulligan en Brubeck, daar lullen ze dan samen over. Soms heb je film, vaak oorlogsfilms, of Conny & Peter, Le President met Jean Gabin.
En altijd maar brieven schrijven, en hopen dat je antwoord krijgt. Over het weggeven van Nieuw-Guinea staat er nooit iets in, de mensen thuis vinden dat ze een vrolijke toon moeten aanslaan voor de jongens overzee.
Veel Dear John-letters, grietjes die het uitmaken, vooral als sommige jongens opeens drie maanden langer weg moeten blijven. 't Zijn hele drama's op papier, als je geen meisje hebt ben je op een vreemde manier jaloers dat zoiets je kan overkomen. Het hele peloton leeft mee als de verkering van de Volendammer uit raakt. Prachtige meid heeft die, haar portret hangt aan de wand van de barak, daar wordt de liefde mee bedreven.
Zwemmen natuurlijk, en bruinbakken op het strand, alleen moet je je in Merauke voorzichtig neerlaten op een plek waar de blubber een beetje is gezakt. Er zitten ook Papoea-meiden aan zee, niet om aan te zien, maar na een tijdje merk je toch dat je mekaar een beetje zit te aaien. Geen geslachtsverkeer, al zijn er best van die woestelingen.
Een enkele keer een ster, op tournee voor de welzijnszorg. De vaandrig ruikt nog de vreemde melange van lotion, brillantine en aftershave om Willy Alberti. In de siësta stapt zijn dochter de tangsi in, klein grietje, grote tieten, en al die jongens in de deuropeningen, zich vergapend aan een meid.

Het eten: tegeltjes geperste tinnef
Het eten: tegeltjes geperste tinnef

Loopt de wachtmeester met zijn meisje in de kota, komt de Landrover van de MP de hoek om stuiven, is hij er gloeiend bij. Veertien dagen licht, een week verzwaard, praktisch elke twee weken staat hij wel op het matje.
Het mooist is nog die zaterdagmorgen dat hij om zes uur vrijkomt, zich wast en omkleedt en naar haar huis gaat. Zit-ie om half tien alweer vast.
Zij is de dochter van een pendita, een papoeadominee, en op weg naar haar werk komt ze langs het zend- en ontvangststation dat hij bewaakt, steeds vaker. Maar 'het is elke Nederlandse militair van welke rang of stand ook verboden omgang te hebben met de inlandse ofwel autochtone bevolking'.
De legerorder zal wel speciaal tegen contact met Papoea-meisjes zijn, maar dat durven ze er natuurlijk niet rechtuit in te zetten. De wachtmeester informeert bij de commandant naar de zin van dit verbod. Die zegt dat het is om die mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen.
Hoe kunnen ze nou de ene Nederlandse onderdaan verbieden niet de andere om te gaan? Voor hun geeft de huiskleur de doorslag.
't Is gewoon een stukje discriminatie.
Als zijn jaar om is vraagt de wachtmeester verlenging aan. Hij kent haar nog niet goed. Vreemd genoeg krijgt hij het prompt, hij is wel een lastpak maar men kan hem niet missen, hij is de enige met een opleiding voor de
radarvuurgeleide wapens, de veertig-lang-zeventig. In de meeste kustplaatsen hebben ze

eerst nog de Beauforts, ouwe krengen uit de oorlog.
Als de infanteristen komen die niet met luchtdoelartillerie kunnen omgaan reist de wachtmeester de hele kust af om praktische scholing te geven.
Maar nog voor zijn termijn erop zit, moet hij in mei '62 ineens weg. Hij vraagt haar mee naar Holland. Maar de commandant gaat met zijn schoonvader praten, de wachtmeester is rooms en twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen. De dominee heeft zijn toestemming al gegeven.
De wachtmeester moet voor een heel comité komen, onder leiding van de overste. Onder dwang belooft hij dat hij haar op zijn kosten zal terugsturen naar Nieuw-Guinea als het huwelijk binnen vijf jaar spaak loopt. Je staat er niet bij stil, maar stel je hebt een paar kinderen en de moeder moet naar de andere kant van de wereld terug. Hij kan inrukken.
Er arriveren oorlogsverslaggevers, voor de reportages van het front. Je moet je melden bij de schout-bij-nacht, jas en das, anders ingerukt mars. De marine geeft faciliteiten, als je je houdt aan het gentleman's agreement met de 'bonafide pers', dat wil zeggen: elk café-verhaal eerst opchecken bij de autoriteiten. Zo wil pokhouten Leen dat.
Hij meldt Den Haag dat hij het machtige Amerikaanse persbureau UPI uit de pool heeft moeten zetten, wegens schending van de afspraak. Paniek op het ministerie; als dat maar geen repercussies geeft in Washington.
De Hollandse reporter mag mee met de patrouilleboot. De commandant die alle hens aan dek gebruiken kan drukt hem een mitrailleur in handen. Dan wordt er alarm geslagen. Onderzeeër in zicht! Hij doet het zo ongeveer in zijn broek. Gelukkig blijkt het een drijvende boomstam.
In de pasangrahan van Teminaboean wordt 's morgens om zes uur een infiltratie gemeld. Een Hercules heeft parachutisten afgeworpen. De verslaggevers mee met de patrouille. Die gaat onder aanvoering van een Papoea-vrijwilliger die ze een geweer hebben gegeven dat om 'n hoekje schiet, want die Hollandse boerejongens komen zo uit Lutjebroek, die moet je niet los in het oerwoud laten; dan schieten ze op alles wal beweegt, liefst op mekaar. Maar die Papoea's ruiken de Indonesiërs gewoon, en ze zijn er fel op want die lui hebben geen voedsel meegekregen dus die jatten uit de tuinen. Maar als de Papoea's mata glap worden gaan ze op de infiltranten schieten, daarom blijven de Hollanders een beetje in hun buurt.
Bij een boom die een slootje overbrugt moeten de journalisten wachten. Het giet, ze schuilen in een bladerhutje, 't Duurt lang, dan horen ze in de verte gezang, triomfantelijk. De patrouille is op de Indonesiërs gestuit, de Papoea's zijn meteen beginnen te knallen.
Die terugtocht in de jeep, met de jongen die bij hem en z'n collega over de knieën ligt en maar om z'n moeder roept - zo'n gat in zijn rug, twee vuisten kunnen erin.

Met het pistool in de aanslag voert een marechaussee Tom naar het groene busje, het gaat richting Nieuwersluis. Het heeft 'm
volkomen overvallen dat de kompie opeens naar Nieuw-Guinea is gedirigeerd. Maar het staat meteen vast dat hij niet gaat Hij wil er
wel heen, maar dan met een zooitje bulldozers, om iets op te bouwen.
Hij vervoegt zich bij de commandant. Aan dit soort oorlog wenst hij niet mee te doen. Maar de man lijkt niet voor rede vatbaar, die denkt alleen aan zijn gezichtsverlies. Een hele stoet hogeren wordt op Tom afgestuurd. Overreding, dreigementen. Wat hij wil is weigeren van een opdracht in oorlogstijd want met Duitsland
hebben we nog geen vrede. Daar staat de kogel op, of tenminste een jaar of zes cel.
Het bevel tot pakken wordt gegeven. Tom blijft op bed liggen. De commandant sommeert hem de plunjebaal vol te stouwen, die wordt alvast ingeladen. Maar Tom klimt niet in de drietonner, hij blijft hier. Als een razende gaat de commandant tekeer.
Hij gaat achter de deur, helemaal echt, bretels af, veters uit de
 

naar vorige pagina naar volgende pagina