Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina naar volgende pagina

vervolg

peleton op patrouille

gereed voor een algemene mobilisatie ter verdediging van de Eenheid van Volk en Vaderland'. Al twaalf jaar lang houden de Hollanders sinds de soevereiniteitsoverdracht het eiland bezet, en ze zijn hard op weg er een aparte staat van te maken, er is al een parlement, vlag en volkslied. Het geduld van de Indonesiërs is op, hun revolutie roept om voltooiing, 1962 moet het jaar worden van de bevrijding van West-Irian.
De kapitein ter zee Sudomo mag zich graag een 'kind van de revolutie' noemen, het is een eervolle opdracht als eerste de roodwitte vlag te planten bij Fakfak, maar als marine-officier beseft hij het riskante van zijn missie.

Om vijf over acht gloeit op het radarscherm in de cockpit van de Neptune een echo aan, het splitst zich in drieën, de positie is 222 graden; zuidwest van de Vlakke Hoek. Ogenblikkelijk worden via de boordradio de fregatten HrMs Evertsen en Kortenaer verwittigd, die voor de zuidkust patrouilleren. Ze stomen op, en om kwart voor tien signaleert de Kortenaer drie snelvarende schepen, koers recht de kust in. De Neptune heeft ze nu ook visueel ontdekt, en werpt ter waarschuwing een bundel parachutefakkels af, het helle licht verscheurt het tropisch duister en vanaf de brug van de Evertsen krijgt een jonge luitenant ter zee de drie Indonesische motortorpedoboten scherp in het vizier.
Wat zal het flottielje doen? Even is er verwarring aan boord, dan wordt vanaf één der Indonesische schepen op het verkenningsvliegtuig gevuurd. Een sergeant ziet de lichtflitsen van zwaar machinegeweervuur, hij kan het doel niet onderscheiden, maar hoort roepen dat een Nederlandse bommenwerper wordt beschoten. Dan wordt het stil, de schepen voeren hun snelheid op, en opeens is er, om hem heen het gedaver van scheepsgeschut en water dat opspat door inslaande granaten. De Evertsen heeft het vuur beantwoord, de Kortenaer geeft een salvo, een geduchte kanonade. Commandant Sudomo, die een artillerie-opleiding in Nederland
 

heeft gevolgd, staat in tweestrijd. Hij weet hoe de Hollanders schieten, kapitein-luitenant ter zee Van Eeghen die hun bevel voert, was tijdens de Tweede Wereldoorlog motortorpedoboot-officier. De fregatten geven vorkvuur, één schot op, één driehonderd meter vóór, één driehonderd meter achter het gepeilde doelwit, dan kan de schutter aan de hand van de trefpunten het volgend salvo met groter precisie richten. Sudomo geeft bevel de steven te wenden, achter hem vaart de Matjan Tutul door en krijgt de volle laag, op het achterschip en in de munitiebergplaats. Dan dreunt en vlamt een hevige explosie, het schip wordt boven de machinekamer getroffen en vliegt in brand. In lichterlaaie vaart het door.
In de operations room te Hollandia, hoofdstad van het betwist gebied zit intussen, gealarmeerd door de eerste berichten van een dreigende aanval, de schout-bij-nacht Reeser, commandant van de strijdkrachten op Nieuw-Guinea. Een lange, kalende man met een nuchter Hollands hoofd, bijgenaamd 'pokhouten Leen'. Bij hem voegt zich de vormelijke gouverneur Platteel, grondwettelijk de hoogst verantwoordelijke man, ook in militaire zaken. Er wordt gemeld dat de Matjan Tutul zinkende is, de fregatten zetten de achtervolging op beide andere boten in, buiten de territoriale wateren. Hoe moet het bevel luiden? Militair gesproken is het natuurlijk het beste om ze te vernietigen, weet de commandant, dan voorkom je dat het nog eens gebeurt. Maar wil de gouverneur dat politiek op z'n boekje hebben? Je kunt het niet maken, concluderen beiden zakelijk.
De Evertsen en de Kortenaer krijgen opdracht terug te keren en naar drenkelingen te speuren. Om kwart voor twaalf vuurt de Evertsen een laatste salvo, dan vaart het schip weer naar de plek van het treffen en pikt uit het donkere water 52 overlevenden op, en een lijk, verbrand en besmeurd met olie.
Hollandia is al in diepe rust, het is maandagavond en in de tropen wordt het vroeg dag. Misschien zitten nog een paar plukkers, aan de

 

naar vorige pagina naar volgende pagina