Morning Star - officėle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 


naar vorige pagina naar volgende pagina

 

Katholieke Illustratie

Het drama van Sorong (4)

Door J.Hofwijk

 

1961

Bevalling kwam ongelegen

Een veel grotere groep zag meer heil in een gezamenlijke overtocht, ze kocht een soort kustvaarder (van de honderd dertigduizend gulden, die het ding gekost heeft, zou de olie een ton hebben betaald) en richtte die in voor het vervoer van een honderdvijftig koppen. Ze doopten hun schip Klabat, naar een berg op Ambon, en weken lang zag men Indonesische gezinnen met al hun hebben en houden over de aanlegsteiger sjouwen: op een vrijdagochtend vroeg in de zomer zou de thuis reis dan eindelijk aanvaard worden, maar een paar uur voor de afvaart dreigde een van de vrouwen aan boord plotseling een....baby te krijgen. Ze werd halsoverkop naar het ziekenhuis overgebracht, kreeg daar voorspoedig haar kind en de gelukkige vader (die met een gezin van zes kinderen wist, wat zijn vrouw hebben kon) vroeg of men tot zondag wilde wachten met uitvaren: dan zou zijn vrouw met de nieuwe baby de reis wel al kunnen meemaken. Omdat men reeds zo lang gewacht had, konden die paar dagen er nog wel bij, maar die zondagochtend liet het gouvernement het schip plotseling aan de ketting leggen. Soekarno zou, zo hoorde men in Sorong, de aankomst van een dergelijk groot schip rechtstreeks uit Nieuw-Guinea in zijn territoriale wateren als een uitzonderlijk onvriendelijke daad beschouwen en Den Haag wilde geen enkel risico lopen. Dus ging de afvaart niet door, werd ten einde raad de inboedel van zoveel gezinnen maar weer aan de wal gebracht en trok men gepakt en gezakt terug in de richting van Klademak.

Een van de olie-kampongs

Sollen met kleine mensen

Toen ik er was: gold dat kleine scheepje als de voornaamste bezienswaardigheid van Sorong. Het lag nog steeds aan de ketting en men was: nu, uiterst voorzichtig, reeds pogingen aan het doen om de repatriëring dan maar helemaal via Singapore voor elkaar te krijgen: op schepen onder Panamese vlag of zoiets¹.

Ik heb wel even op die aanlegsteiger gestaan om de Klabat te bekijken, nog altijd gemeerd, traag deinend tussen drijfhout en afval. Er waren kennelijk een paar mensen aanboord, want ergens stond een radio aan, afgestemd op een Indonesisch station. Het was een bijzonder triest en tragisch gezicht: wat wordt er door de politiek toch met onmachtige kleine mensen gesold! Letterlijk gesold, want dat is het, al zult u dit woord in allerlei gewichtige en hoogdravende regeringsverklaringen en politieke beschouwingen uiteraard tevergeefs zoeken. "Jawel," zei iemand, die de Indonesische volksgroep goed kende, "ze willen graag terug naar huis. Dat "poelang" (naar huis) hoor je in zoveel gesprekken. En voor de meeste huizen staat de grote kist klaar om weer gepakt te worden."

 

¹ Inmiddels zijn er dan eindelijk toch grote groepen Indonesiërs naar huis vertrokken via Singapore.

naar vorige pagina naar volgende pagina