Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



  naar vorige pagina naar volgende pagina

Richard de Vries - EEN VETERAAN VERTELT

DEEL 4 DE NIEUW - GUINEA PERIODE OKT. 1959- APRIL 1961

Hoofdstuk 2.
pagina 10

Ik weet op dit moment niet precies wanneer en waarom Nederland zich dit land heeft toegeëigend. Ik heb wel eens gehoord, dat ze het tijdens de VOC Periode hebben ontdekt. En dat de Duitsers en de Engelsen in die periode ook al eens bezit hadden genomen van dit land. Maar dat Engeland het weer aan Nederland heeft overgedragen rond 1855. Niemand had denk ik in die tijd interesse in dit land. Wat ik tot heden had gezien, hebben ze nog weinig aan de ontwikkeling van deze mensen gedaan. Misschien ook wel niet uit angst voor deze mensen, dacht ik toen. Het is een land wat meer dan 10 maal groter is dan Nederland. Met een bevolking van nog geen 700.000 duizend mensen. Dat is wat ik over dit land heb gelezen in 1960. Een bevolking van de stad Amsterdam ongeveer.
Het is geen knap volk, welke Papoea stam je ook nam, die ik had gezien. Elk ras heeft een eigen mentaliteit, karaktereigenschappen en schoonheid. Maar dit mensenras is één van de echte natuur volken, die nog leeft van wat de directe omgeving hen biedt.
PapuavrouwIk geloof niet, dat ze hier erg oud worden. Heb daar nog nooit een man of vrouw zien lopen, die ik een jaar of 70 kon schatten. Maar ik vond deze mensen nooit een agressieve houding aannemen. Eerder vriendelijk, hulpvaardig en nieuwsgierig. En als ze in groepje op je af kwamen, zat daar discipline in. Net als bij de Indianen, een hoofdman, die de conversatie met je aan ging. Of iemand werd door hem aangewezen om dat te doen.
Je kunt stellen dat de Papoea zijn eigen land nog niet kent. Alleen zijn eigen directe omgeving, waar ze kunnen leven en beschermen.
Zeker negentig procent had nog geen onderwijs gehad, hoorde ik. Ze kennen hun eigen naaste woon- en leefomgeving wel bijzonder goed. En weten heel goed hoe ze daar in moeten leven en overleven. Maar voor zwakken en verminkten was/is hier geen plaats. Daar weet de medicijnman onder hen wel raad mee. Zelfs als bij de geboorte al bleek dat het niet helemaal goed was met het kind, wisten de ‘kraamverpleegsters’ of de boze geesten verdrijvers daar wel raad mee, heb ik hier wel eens gehoord. De actieradius van deze mensen zal ook niet meer zijn, dan een straal van 10 km. Redenen: gebrekkige vervoermiddelen en de gevaren, die je onderweg kunt tegen komen. Natuurlijk heb je hier ook wel een aantal zwerfstammen.
Maar ik dacht daar ook wel eens over hier. Als je 150 jaar geleden in Holland woonde wist ook 60 procent van de bevolking niet veel meer over het kleine Nederland te vertellen dan de gebeurtenissen rond de eigen woonplaats. Verder dan 20 km kwam de massa ook niet. Er was er ook weinig communicatie tussen de provincies onderling. Zeker 60 procent van de bevolking had toen ook geen onderwijs genoten. Het onderwijs kwam in Nederland ook pas na 1905 goed op de rails. De massa bleef veilig binnen de stads muren wonen. Vervoersmiddelen waren toen ook slecht. Men moest 50 uur in de week hard werken en op zondag 2 maal naar de kerk. Als je een heiden was, mocht je o.a. nog gaan voetballen c.q. vissen. Alleen een haan in het kippenhok had wat meer vrijheid. Pas na 1946 kwam er wat verandering in de vrijheid voor de mensen. Maar iemand die b.v. uit Urk, Staphorst of de Achterhoek kwam kon je ook niet zo snel omturnen naar een andere levensstijl en/of de gewoontes van een Amsterdammer of een Maastrichtenaar laten overnemen, laat staan het dialect, dat wordt gesproken. Ik vroeg me ook wel eens af: "Wie is nu de echte Nederlander". Alleen de laatste 400 jaar al hebben zich vanuit o.a. Spanje, Portugal, Frankrijk, Engeland en Duitsland veel mensen in Nederland gevestigd en nazaten achter gelaten met al hun invloeden.
En dan de laatste 100 jaar ook de mensen uit onze koloniën niet te vergeten. Die groepen mensen hebben ook veel ellende maar ook veel kennis voor ons volk meegebracht. Trouwpartijen uit de verschillende religies was 60 jaar geleden nog een probleem. Vele regio's hadden hun eigen klederdracht en rouwkleding 60 jaar geleden nog. In datzelfde kleine Nederland heb je nog veel verschillende dialecten. En nog steeds zijn er groepen die elkaar niet goed kunnen verstaan. Zelfs als ze nog geen 20 km van elkaar wonen. En dan nog de geloofsverschillen, die niet op 1 kussen passen. Ik denk wel eens "waar halen we toch die arrogantie vandaan, om een ander ras de les te lezen".

Ik zat aan zulke zaken hier wel eens te denken. Ik geloof dat ieder mens van om de 25 jaar oud dit wel eens doet. Iets breder gaat denken dan dat hij gewend was. Je komt er ook wel achter, dat je nog geen donder weet en nog heel veel hebt te leren en te vragen. Ook over onderwerpen zoals: Zijn er oorlogen geweest die wel nuttig zijn geweest voor de mensheid?
En al die ontdekking reizigers en landveroveraars, hebben die dan ook nog iets goed gedaan naast het moorden dat meestal gepaard gaat met een verovering?
Daarbij het stelen van iemands land en goed? Natuurlijk ook de onderwerpen over de verschillende geloven, waar vele oorlogen door zijn ontstaan. Alleen al de strijd onder de christenen zelf. O.a. over wie nu het ware geloof verkondigd. Dat heeft duizenden op de brandstapel, martel kamer en naar de galg gebracht. Laten we maar beginnen vanaf het Luther tijdperk En daarnaast de Christenen met de Islamieten enz.

Toch zijn er verschillende Papoea stammen, die natuurlijk ook hier een oorlogje met elkaar voeren, als iets buiten hun regels c.q. wetten wordt gedaan. Dat zijn dan waarschijnlijk de mondelinge afspraken met elkaar, want schrijven kunnen ze niet. Worden die regels overtreden, dan zijn de straffen meestal de doodstraf. Want iemand gevangen nemen en ook nog te eten geven, is er niet bij. Hij/ zij wordt gegeten. Inderdaad zijn er koppensnellers stammen. Dat zijn stammen die hun vijanden wel eens opeten, om o.a. de boze geesten weer te verdrijven. Men is daar zo gemakkelijk in. Als het niet eerlijk is gegaan, dan wordt er weer iemand uit wraak gedood van de andere stam.
Verschillende rituelen/ tradities zijn er o.a. bij: geboortes, de peniskoker aanbrengen, ringen door neuzen en oren enz.
En de geboortes van kinderen in de vrouwenhutten, waar dan geen man bij aanwezig mag zijn. De dansen. Het varken/zwijn als bruidschat voor huwelijken, die daarmee kunnen worden gesloten c.q. gekocht. Het meerdere vrouwen in bezit hebben. En de medicijnman met zijn geintjes.
schooltje De misvormingen die ze op hun lichaam aanbrengen, als teken van schoonheid enz. Toch een volk wat mede door de Nederlandse overheid, nog op een 100 jaar achterstand is gebleven. Een land willen hebben c.q. bezetten en er verder geen donder mee doen, is niet meer van deze tijd. Het is geen knap volk, maar een volk wat in dit land thuis hoort, waar je van af moet blijven. Niet doden, beroven en ze jouw wil opleggen. Er was pas vanaf 1955 echt begonnen wat Papoea’s op te leiden, mede door buitenlandse druk. Zoals o.a. politiemensen, militairen en bestuursambtenaren opleiding. Om zo o.a. een eigen vrijwilligerslegertje te formeren tegen buitenlandse indringers en om de Papoea’s die werden gestraft en opgesloten moesten worden te bewaken. Want het gouvernement had bepaald dat het rituele, zoals koppensnellen in de stammen strijd en mensen eten niet meer mocht. En op bestuurlijk gebied werd er wat opgeleid voor o.a. een betere communicatie en betere begeleiding van medische zorg. Er waren de laatste 2 jaar al verschillende kampongs, die o.a. tegen de marinebasis aan lagen in Biak en in de steden Hollandia, Merauke, Manokwari en Sorong, waar de Papoea’s al wat meer naar westerse maatstaven werden opgevoed. Waar de Papoea’s al kledingstukken dragen en waar een deel van de kinderen al op een schooltje zitten. Ook, mede door druk van buiten, werd er in hoog tempo aan gewerkt, zelfs meer schooltjes neer te zetten en wat meer Papoea politieposten neer te zetten. En deze mensen zeker tot het middelbaar school niveau op te leiden. Daar kwam zelfs meer onderwijzend personeel voor over naar hier, en ook verplegend personeel.

  naar vorige pagina naar volgende pagina

Richard de Vries - EEN VETERAAN VERTELT

Reacties op dit artikel via het prikbord