Morning Star - officle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


  naar vorige pagina naar volgende pagina

Guus Ramaekers - Wasior pagina 4

 

Wasior (vervolg)

Na de rondleiding over het terrein van de kazerne, zei hij toen, dat hij graag enkele veranderingen wilde zien. Ik zei hem, dat hij alles mocht veranderen na de overdracht. Maar meneer wilde dat ik het voor de overdracht zou doen. Omdat ik mijn poot stijf hield, ging hij op zijn strepen staan en eiste dat van mij. Uiteindelijk nodigde ik hem uit om dat maar samen met HPB te bespreken. Radiografisch werd toen contact gezocht met ACAP. En die besliste, dat hij bij de eerstvolgende gelegenheid naar Biak moest terug keren.
Een maand later kwam een andere IvP naar Wasior. Met hem kon ik normaal praten. Hij was niet een persoon die op mij neer keek. Het was zelfs zo, dat hij mij overhaalde om samen met hem het Detachement te leiden. En na een goede deal heb ik het Sub Detachement aan hem overgedragen. Vanaf dat moment is Wasior een volwaardige Detachement geworden. En deze IvP.2 is: P.J. Janssen. Tot april 1959 heb ik onder hem gediend. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik heel fijn met hem heb samen gewerkt. Toen hij van Wasior voor verlof naar Nederland ging, heb ik het roer van het Detachement overgenomen.

Hier stelt IvP.2 Janssen zich voor aan de aanwezige ambtenaren en beambten van het Bestuur in correct Limburgs Maleis.

Een tijdje voordat het Sub Detachement tot een volwaardige Detachement was verheven, had ik 2 Veldwachters en een Politieagent 1ste klas voorgedragen om in Base G een cursus te volgen voor een hogere rang. De 2 Veldwachters zijn als Politieagenten 2de klas teruggekomen en de Pa.1 als Posthuiscommandant 2de klas.

Gedurende het bewind van Piere Janssen, heeft hij geen veranderingen aan de bestaande regels van het Detachement aangebracht. Zoals het opkopen van vers vlees, vis en groenten. Ook de verdeling van de opgespaarde centen ging gewoon op de oude voet door. En wat betreft de interne aangelegenheden in de kazerne, liet hij aan mij over.
Voor een korte tijd heb ik ook bij Bob Du Buy in huis gewoond. Dat oude gevalletje waar ik in woonde, was het niet waard om gerenoveerd te worden. Het moet nodig tegen de vlakte. De bedoeling was, dat er voor mij een nieuw huis gebouwd zou worden. Maar elke keer als die opgeleverd werd, kwam er een nieuw gezin in Wasior opdagen. En dan kregen zij voorrang om in dat huis in te trekken. En omdat Bob net als ik vrijgezel was, vond hij dat ik best bij hem in huis kon komen wonen.

Wat waren wij toch ijverig toen er vrouwelijk schoon bij ons thuis op visite kwam! Het waren twee verpleegkundigen die in de poli in Miei werkzaam waren. Eén van hen is later met Dhr. Vogel getrouwd.

Deze twee verpleegkundigen hadden de taken van de zusters Ruler en Wits overgenomen toen zij naar Nederland terugkeerden.
En twee maanden voordat HPB Du Buy, door Controleur C W Labree werd vervangen, werd mijn huis opgeleverd. Het huis dat voor mij bestemd is, stond precies voor de Nieuw Politie Kazerne.
Dhr. Labree is getrouwd en kwam Bob Du Buy medio 1958 vervangen. De Hollandse gemeenschap in Wasior was uitgegroeid. En het mooie was dat het allemaal jonge gezinnen waren. Voor de echtgenote van Dhr. Janssen was dat ook fijn. Want mevrouw Kuipers, Hauber en Heuvel van Staerling waren inmiddels de veertig gepasseerd.
Toen HPB daar de scepter zwaaide, verbood hij mij om mij met Bestuurszaken te bemoeien. Via de Dtc Janssen had hij het mij laten weten. Hij vond het niet goed, dat ik als politieman de taak van een bestuursman overnam. Maar drie maanden later zag hij in, dat het onderhoud van de weg van Wasior naar kampong Rasiei, slecht onderhouden werd en enkele passangrahans in de kampongs in verwaarloosde staat verkeerden. Ook weer via Dtc Janssen liet hij weten, dat het toch goed zou zijn als de politie namens het bestuur de Dorpshoofden op hun plichten zou wijzen. Maar dat verzoek heb ik gewoon in de wind geslagen. De samenwerking met hem was een beetje stroef. Ook toen ik als waarnemend Detachementcommandant fungeerde. Ik was blij toen IvP.2 H Rancuret mij medio oktober 1959 kwam aflossen en ik naar het Detachement Serui werd overgeplaatst. Voor een vrijgezel heb ik eigenlijk te lang op een dorp als Wasior gewoond en gewerkt.
Maar in Wasior heb ik de beste tijd van mijn leven in Nieuw Guinea doorgebracht. Voor mij was het een paradijs.

Reacties op dit artikel via het forum

naar vorige pagina naar volgende pagina

Guus Ramaekers - Wasior pagina 4