Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


  naar vorige pagina naar volgende pagina

Guus Ramaekers - Wasior pagina 2

 

Wasior (vervolg)

Wasior opslagplaats en passangrahanIn dit gebouw lagen de goederen voor de Wisselmeren opgeslagen, die van hieruit met de beaver naar de Wisselmeren werden overgevlogen Die goederen werden vanuit Biak met de boot hier naartoe gebracht. Dat gebouw boven op de heuvel is de passangrahan.
Wasior vanuit passangrahan

En foto 2 is vanuit de passangrahan opgenomen.

De agenten op de gedetacheerde post werden om de drie maanden afgelost.

Bij terugkomst in Wasior waren de manschappen blij, dat zij hun achterstallig loon eindelijk in handen kregen. Zij zagen in mij iemand die zich aan zijn woord houdt en voor hun problemen opkomt. Van hun kant kreeg ik sindsdien 100% medewerking.

Ook met de bouw van de selfmade tangsi maakten wij vooruitgang. De twee strafgevangenen hielpen ijverig mee. Want de bedoeling was dat zij een vertrek naast het wachtlokaal zouden krijgen. Naast de functie van Sub Detachementcommandant ben ik ook Gevangenisbewaarder geworden.

Met de bouw van de eerste stenen woning voor HPB maakt Dhr. Piet Kuipers ook vorderingen. En nu Wasior een eigen aanlegsteiger had kon de Cycloop met gemak in Wasior aanleggen om goederen voor de bouw op de steiger te lossen. Daarvoor werd het in Miei gelost en moest de RWD al dat spul met prauwen naar Wasior over brengen. Dat was een hele klus voor ze. En dat nam zeker veel tijd in beslag.
De vrouwen van de agenten hielpen mee met het maken van daksingels van atap. En dat scheelde weer in tijd. Want ook zij waren enthousiast. Vandaar dat zij vrijwillig mee gingen helpen. En het resultaat was dan dit gebouw.Wasior - de selfmade tangsi

Op de achtergrond het wachtlokaal. De agenten staan netjes in gelid met het geweer in de armen. Pa.1. Raubaba meldde zich bij mij af na de groep geëxerceerd te hebben.

Elke dag beginnen de jongens om 06.00 uur met sport. En die gaf ik hen zelf. Na een halfuur mochten ze afnokken om zich te wassen en om te kleden. Om 07.00 uur appel en vlaggenparade. Dan een uurtje exercitie gevolgd door theorie en één keer in de 2 weken schietoefeningen.
De middagploeg mag dan inrukken en de resterende jongens doen corvee werk.

Nadat de Selfmade tangsi gereed was, liet ik de agenten een groentetuin aanleggen. Op woensdagen en vrijdagen stuurde ik altijd twee mannen op dagpatrouille. Op de woensdag deden zij dat lopend en op de vrijdagen mochten ze dat met de prauw doen. Die patrouilles koppelde ik met jagen en vissen. Omdat die manschappen elke week recht hebben op vers vlees en vis, liet ik ze dat doen. En omdat zij ook recht hadden op verse groenten, liet ik ze daarom ook een groentetuin aanleggen. Zo kon ik elke week uit eigen tuin groenten verstrekken. Het vlees, vis en groenten kocht ik op. De opbrengst werd in een pot gedaan en door Pa.1 Raubaba beheerd. En maandelijks verdeelde ik de buit onder de agenten. Door dit te doen zagen zij het nut er van in, dat werken voordelen had. Daardoor kregen zij ook plezier in werken.

Voor hen was het ook een soort bijverdiensten op hun karige loon. Want een Veldwachter 2de klas verdiende maar fl. 27.50 in de maand. Echt niet veel. HPB is hiervan op de hoogte en vond mijn aanpak prima.

Toen het huis voor HPB opgeleverd werd het huis van de BA gerenoveerd.Wasior - de eerste stenen woning
Dit is de eerste stenen woning in Wasior voor het HPB. Hier houdt hij ook kantoor. Die huizen die daar achter te zien zijn later gebouwd.

O ja, omdat de politie geen kantoor heeft, mocht ik in het Districtgebouw een kamer in gebruik nemen. Daar hield ik dan kantoor. Het was een kamer van 4,5 m x 4,5 m.
Daar deed ik mijn administratiewerk en mijn andere politiewerk zoals deze.Wasior - politiewerk


Hier ben ik bezig met het aannemen van een aangifte. Deze man verklaarde mishandeld te zijn. Mijn vraag aan hem is hoe en in welke vorm hij geslagen is. Want dat moet duidelijk in het proces verbaal omschreven staan.

 

En hier is de RWD bezig met renovatie werkzaamheden Het huis van de BA wordt hier goed onder handen genomen.

Wasior RWD werkzaamhedenIntussen kreeg ik bezoek van ACAP. Het was Commissaris Authier. Hij was met de beaver van Biak naar Wasior gekomen. Rapporten van HPB hadden hem via de Resident Geelvinkbaai bereikt. Hoe de stand van zaken met betrekking van de politie was. Want het was hem ook bekend, dat ik drie keren naar Serui was gekomen om salarissen op te halen. Maar na die drie keren heeft HPB toen zover gekregen, dat hij als kashouder de salarissen van de politie mag uitbetalen. En dat bespaarde mij tijd aan reizen. Met de “Zeehaen”deden wij er anderhalve dag over om van Wasior naar Serui te komen.

Over mijn aanpak was hij tevreden. Hij was blij dat ik zelf het initiatief had genomen om een selfmade kazerne te bouwen. Met mijn verdere plannen om de patrouilles te intensiveren vond hij een goed plan. Daarom beloofde hij mij, dat het Sub Detachement een plastickano met buitenboordmotor en twee fietsen zou krijgen.

Toen hij Wasior verliet, liet hij mij weten, dat Wasior met ingang eind van de maand alleen aan ACAP verantwoording schuldig zou zijn. Alle maandrapporten die ik voorheen naar Serui stuurde, zouden nu richting Biak gaan Ik was blij, toen ik dat hoorde.
En ja hoor toen de Cycloop weer Wasior aandeed, werden de beloofde goederen ook afgeleverd. Een plastic kano, met buitenboordmotor en twee fietsen.Wasior de plastickano

Zo ziet die plastickano eruit. Daarmee kunnen de agenten dagpatrouilles mee doen. En tegelijk lijnen slepen om vis te vangen.

En dit is dan de buitenboordmotor die wij aan die plastickano konden hangen.Wasio - de buitenboord motor

Met de twee fietsen konden de agenten snel hun rondes tot kampong Rasei maken. Want intussen waren de voetpaden verbreed en goed onderhouden.

 

 

Reacties op dit artikel via het forum

naar vorige pagina naar volgende pagina

Guus Ramaekers - Wasior pagina 2