Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

WITBOEK


Op de voorpagina van de uitspraak van de Raad voor de Luchtvaart (10 maart 1958), staat dat als getuigen door de Raad zijn gehoord: ......... S. de Boer .............. .
Als achtergrond voor beelden en getypte teksten in de KRO-Netwerkuitzending, wordt deze voorpagina meermalen in de uitzending getoond. Telkens weer staan daar de gegevens over de door de Raad gehoorde getuigen voor het kijkerspubliek leesbaar op het scherm.
Zowel commentaarstem Kockelmann, als informant, De Boer, als Van Gijzel (die het rapport van A tot Z kende) wisten dus wel beter. (Zie ook de bijlagen 18 en 19).

Het verhaal in het Schorpioentje (bijlage 20), geeft uitvoerig aan wáár en hoe Thijssen de avond vóór de ramp zou hebben doorgebracht. Het klopt van geen kanten met het in KRO-Netwerk geschilderde verhaal. Kockelmann had dus gewaarschuwd moeten zijn, en had alleen al hierom kritischer onderzoek moeten doen.

Voorts blijft een grote vraag: Als Thijssen, die beweert dat hij barman was in een bar waar de bemanningsleden zaten, niet kan bevestigen dat er sprake was van drankgebruik van de bemanning, wie kan dat dan wel? Hoe kan KRO-Netwerk nog geruchten over drankgebruik verspreiden als de enige persoon die zegt achter de bar te hebben gestaan dit niet heeft geconstateerd?

KRO-Netwerk beschikte dus over twee informanten waarvan het in KRO-Netwerk getoonde en gesuggereerde niet zo goed blijkt te kloppen. Ook waren er duidelijke aanwijzingen die een journalist tot voorzichtigheid hadden moeten manen. Voorts zijn er onware beweringen gedaan over het toepassen van wederhoor.

11. Getuige opgeroepen door de KRO.

Na de uitzending heeft de KRO, geconfronteerd met de getuigenverhoren, getracht nadere getuigen voor de beweringen van Thijssen aan te dragen.

Op 13 december 1999 verschijnt voor getuigenverhoor, opgeroepen door de KRO, de heer A.P. Bonne. Deze getuige was derhalve nog niet bekend ten tijde van de gewraakte uitzending. Vooraf heeft Bonne al een verklaring (bijlage 24) afgegeven.

De heer Bonne verklaart onder ede (bijlage 25) onder meer:

  • dat de verkeersleider van het burgervliegveld Mokmer, aan de "Neutron" geen toestemming voor een low pass heeft gegeven.

  • dat binnen 10 minuten na de crash "aan de poort van het militaire vliegveld Boroekoe militairen uit het kamp Sorido verschenen". Hij herkende daarbij zeer goed de stemmen van zijn meerderen, de luitenants ter zee marinevliegers, operatie-officier H. Minderhout en het Hoofd Vliegdienst van het vliegveld Boroekoe J.W. Canters.

Deze beide officieren (in de voorverklaring), althans de heer Minderhout (in verhoor voor de rechter-commissaris) had Bonne horen roepen: "ze wilden de lichten van Biak laten zien" en nog wat scheldwoorden, en "hij had nog gedronken ook". Dit herinnerde Bonne zich allemaal nog zeer goed.

De KRO beschikt niet over veel documentatie, maar toch wel over de uitspraak van de Raad voor de Luchtvaart (eindrapport) van 10 maart 1958. Hierin staat driemaal (en in de vooronderzoeken nog talrijke malen) dat vaststaat dat de "Neutron" wel toestemming van de verkeersleider De Lange (met instemming van de luchthavenmeester Smits) had gekregen voor een low pass.

 


Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina