Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

14 februari 2002

Pleitnota Mr F.G. Vreede


Pagina 3

with the ethics of journalism."

De journalist moet derhalve te goeder trouw zijn, zijn informatie correct en betrouwbaar, en zijn handelen in overeenstemming met de eisen van journalistieke ethiek.

Résumé van de totstandkoming van de uitzending

De bal kwam aan het rollen in november 1998. Toen stuurde S. de Boer twee brieven. Eén aan de KLM³ , en één aan het - inmiddels oud - kamerlid van Gijzel waarbij gevoegd een kopie van de brief aan de KLM. In die laatste brief een citaat van Thijssen, waarin wordt gesproken over barbezoek van vrijwel de voltallige bemanning van de Neutron op de avond voor vertrek en stuntvliegen.
Van Gijzel brengt de verkregen informatie in tijdens een gesprek dat hij eind november/begin december heeft met Kockelmann⁵. Is de informatie iets voor een reportage over de verwevenheid van Rijksluchtvaartdienst, Raad voor de Luchtvaart en de commerciële luchtvaartsector? Bekend is dat dit onderwerp een stokpaardje van Van Gijzel is, en dat het onderwerp centraal staat in de Bijlmer enquête, waarin de eerste openbare verhoren omstreeks 20 januari 1999 zullen beginnen.

Kockelmann gaat aan het werk. Hij belt met Thijssen en de Boer. Hij gaat er ook langs, met een cameraploeg en wel op 12 januari 1999. Thijssen geeft Kockelmann een kopie van een door hem geschreven artikel in het Marineblad "Het Schorpioentje"- Het fotoboek van Thijssen komt erbij. Kockelmann: "Is dat de bar?" Thijssen: "Ja dat is de bar"- Vervolgens worden de foto's gefilmd, waaronder de foto met drinkende jannen. Verder weet Kockelmann de hand te leggen op het Rapport van de Raad voor de Luchtvaart en nog enkele krantenartikelen uit die tijd.
Kockelmann gaat ermee naar Van Gijzel. Hij doet verslag van de interviews en geeft hem kopieën van het verzamelde materiaal, waaronder de publicatie van Thijssen in "Het Schorpioentje". Was dit voldoende voor een quote van Van Gijzel? Niet zonder meer.
Van Gijzel stelde als eis dat wederhoor moest worden toegepast.

³ Witboek, bijlage 3
Witboek, bijlage 4
Verklaring Kockelmann, Witboek bijlage 13
Witboek bijlage 20
Verklaring ckelmann, Witboek, bijlage 13, blz. 2 middenin.
Witboek, bijlage 2
Van Gijzel, Witboek bijlage 21, blz. 4 bovenaan.

Pagina 4

Daar zou de medewerker van Kockelmann, Gerard de Lange voor zorgen.
Op de dag van de uitzending stuurt De Lange een e-mail aan de KLM(10) Prompt krijgt hij antwoord van de toenmalige communicatiemanager: De Lange wordt verwezen naar de Rijksluchtvaartdienst en de Raad voor de Luchtvaart(11). Vervolgens belt De Lange naar de Raad voor de Luchtvaart, en krijgt de heer Hoyng, de vaste woordvoerder en contactpersoon van de pers, aan de telefoon(12).
Ook dit gebeurt op de dag van de uitzending, en De Lange vraagt het commentaar vóór 15.30 uur te leveren(13). Hoyng voelt zich begrijpelijkerwijs overvallen door de inhoudelijke vragen over een ramp van meer dan 41 jaar geleden, maar belooft terug te bellen. Hoyng gaat op zoek naar het dossier, maar dat blijkt natuurlijk reeds lang naar het archief. Hoyng belt terug naar De Lange en deelt mede dat het hem onmogelijk is het gevraagde commentaar te geven nu het dossier niet voorhanden is. De boodschap is helder bij De Lange overgekomen, getuige zijn verklaring: (14)

"Daar komt nog bij dat ik de indruk kreeg dat als we dat rapport al in mochten zien, dat rapport nooit zo snel op tafel zou komen".

Terzijde: KRO heeft nog geprobeerd een eerder, en schriftelijk, gedaan verzoek om commentaar te introduceren: dit wordt echter categorisch door Hoyng ontkend (15):

"Ik deel U mede dat ik niets weet van enig verzoek op een eerder tijdstip dan zoals door mij aangegeven 15 januari 1999. Voor alle duidelijkheid, ook als verzoeken van journalisten binnenkomen in Den Haag, wordt verwezen naar mij als woordvoerder voor de Raad voor de Luchtvaart."

Zie voorts nog de brief van de Raad voor de Transportveiligheid (16).

Verder kan ik U berichten dat uitgebreid is nagegaan of er een brief van de heer Kockelmann van Netwerk is ontvangen. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is dat niet het geval geweest. In het archief en het postboek

10 Dupliek, prod. 7
11 Dupliek, prod. 7
12 Verklaring Hoyng, Witboek bijlage 17, blz. 8 middenin
13 Verklaring De Lange, Witboek bijlage 16
14 Witboek, bijlage 16, blz. 8 onderaan
15 Witboek, bijlage 17, iets onder het midden
16 Witboek, bijlage 16

 


Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina