Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 


naar vorige pagina

vervolg



Leden van de Indonesische en Nederlandse delegaties bij het voorbereidend overleg in Den Haag over de Geneefse Conferentie, van links naar rechts: Anak Agung, Rum, Zijlstra en Luns.
 

KOORTSACHTIG
Toegegeven moet worden dat de twee delegaties zich veel inspanningen getroostten om tot een vergelijk te komen inzake de arbitrage-clausule. Een voorbeeld daarvan waren de koortsachtige ontmoetingen van de delegatieleiders op de laatste dag van de conferentie. De agenda van die bewogen dag, zaterdag 11 februari, zag er zo uit:

10.00 uur. De delegaties komen bijeen om nog een keer hun zienswijzen ten aanzien van de arbitrage-clausule te bespreken. Na een ontmoeting van dertig minuten concludeerden zij, dat er geen oplossing in zicht was.

11.45 uur. Een woordvoerder van de Indonesische delegatie kondigde de pers aan, dat de slotzitting van de conferentie om 16.00 uur zou plaatsvinden.

12.00 uur. Minister J. M. A. H. Luns nodigde minister Anak Agung uit voor een persoonlijk gesprek om een uitweg uit het dilemma te vinden.

14.00 uur. Besprekingen Luns-Anak Agung, waarbij mr. J. M. A. H. Luns een laatste concessie deed door het laatste Nederlandse voorstel betreffende de arbitrage-clausule meer aanvaardbaar te maken voor de Indonesische delegatie. Minister Anak Agung wees erop, dat deze Nederlandse amendering de kern van de arbitrage-clausule als voorgesteld door de Nederlandse delegatie niet wijzigde. Hij beloofde echter de nieuwe tekst met de voltallige Indonesische delegatie te zullen bespreken.

17.00 uur. Laatste privé-gesprek tussen minister Anak Agung en minister J. M. A. H. Luns, waarbij Anak Agung Luns ervan op de hoogte stelde dat het gewijzigde Nederlandse voorstel onaanvaardbaar was en dat de Indonesische delegatie bij haar laatste voorstel bleef.

18.00 uur. De twee delegaties kwamen informeel bijeen om de mislukking van de conferentie vast te leggen.

20.00 uur. Formele zitting van de twee delegaties, die slechts vijftien minuten duurde.

DRAMATISCH
De slotzitting was kort maar dramatisch. In volle sterkte kwamen de delegaties bij elkaar om te luisteren naar de slotverklaringen van de delegatieleiders. (...) Minister Luns verklaarde:

,,Nederland zal altijd bereid zijn samen te werken bij opheffing van de Nederlands-Indonesische Unie en vervanging van de financiële en economische overeenkomsten van de Ronde Tafel Conferentie door normale verdragen. Wij zijn van mening dat gezien de omvangrijke en verscheidene financiële en economische banden tussen Indonesië en Nederland een arbitrage-clausule onmisbaar is. En we zijn teleurgesteld dat dit niet is bereikt ondanks onze concessies. Op uw verzoek hebben wij de zaak van de Nederlandse gevangenen buiten het werkterrein van deze conferentie geplaatst en daarom hebben wij op dit punt vordering gemaakt. Deze conferentie heeft aangetoond dat er nog veel punten zijn die langs de normale diplomatieke kanalen besproken zullen moeten worden. De Nederlandse regering is bereid mee te werken aan de verwerkelijking van dergelijke consultaties en zij hoopt dat deze verklaring een gunstig onthaal bij de Indonesische regering zal krijgen. Voor het wederzijds welzijn van onze landen moeten wij de (betrekkingen verbeteren. Dit is onze diepe overtuiging, die wij niet zullen laten varen."

GEEN SUCCES
In antwoord op de verklaring van minister J. M. A. H. Luns gaf de Indonesische minister van buitenlandse zaken als zijn laatste commentaar:

De pogingen die mijn delegatie heeft ondernomen om met uw delegatie tot een overeenstemming te komen over een oplossing van de problemen die de normalisering en de verbetering van de betrekkingen tussen onze twee landen in de weg staan, hebben geen succes gehad. Uw delegatie heeft geweigerd de voorstellen en tegen-voorstellen te aanvaarden (van de Indonesische delegatie dat hangende de aanvaarding van een permanente regeling een tijdelijke arbitrage-clausule gebruikt diende te worden gebaseerd op de procedure zoals die in het algemeen door uw land en het mijne wordt aanvaard. We hebben overeenstemming bereikt over opzegging van de financiële en economische overeenkomsten. De moeilijkheden met betrekking tot punt vier van de agenda kunnen ook worden opgelost. Op alle punten terzake opheffing van de Unie is overeenstemming bereikt. Maar op een specifiek punt, de arbitrage-clausule, is Indonesië's voorstel verworpen. Dit heeft geleid tot de mislukking van de conferentie. Het West Irian probleem werd niet opgelost, omdat uw delegatie weigerde de Indonesische voorstellen in overweging te nemen. Onze opzet was het beraad over dit probleem, dat zo belangrijk is voor het Indonesische volk en de regering uit te stellen. Dit voorstel werd gedaan op 7 januari 1956, toen het, na de moeizame beraadslagingen tussen uw delegatie en de mijne, duidelijk was geworden dat er geen positief akkoord kon worden bereikt. Ik betreur het ten zeerste dat de Nederlandse delegatie hiermee de deur naar verder overleg heeft gesloten. Ik geloof dat deze houding van de kant van de Nederlanders niet alleen in strijd is met de aanbeveling van de Verenigde Naties, maar ook met de principes van het Handvest van de soevereiniteitsoverdracht. Dat verplichtte de partijen het politieke geschil over West Irian door onderhandelingen op te lossen. Ik verzeker u, dat mijn volk en mijn regering ernaar zal blijven streven dit geschil met de geëigende middelen op te lossen.

ERNSTIG
Hoewel wij niet kunnen komen tot overeenstemming over het West-Irianprobleem, hetgeen onze pogingen zal belemmeren de betrekkingen tussen onze twee landen te normaliseren, toch mag dit feit geen onoverkomelijk obstakel worden voor ons om het beraad over opheffing van de Unie en de bijbehorende overeenkomsten vruchtbaar te maken. Niet alleen om deze reden betreur ik buitengewoon de mislukking van deze conferentie, waaraan wij zoveel tijd en moeite hebben gegeven, maar ook in het bijzonder vanwege de ernstige situatie waarvoor wij nu zijn geplaatst.

Mijnheer de Voorzitter, ik heb verscheidene malen de verstrekkende gevolgen onderstreept van een mislukking van deze conferentie, die ik niet kan voorspellen. Ik zou hier nogmaals de nadruk willen leggen op de oprechte poging die mijn delegatie heeft ondernomen om deze conferentie tot een vruchtbaar eind te brengen.

Vaak hebben wij getracht de moeilijkheden die uw delegatie op ons pad legde te overkomen. Wij vrezen dat als gevolg van de mislukking van deze conferentie onze kansen op het vinden van een aanvaardbare oplossing voor de bestaande moeilijkheden tussen onze landen buiten het bereik is komen te liggen. Dit zal niet alleen onze bilaterale betrekkingen aantasten, maar het zal ook zijn invloed hebben op de toch al gespannen, internationale verhoudingen.

Ik geloof, Mijnheer de Voorzitter, dat de mislukking van deze conferentie geen bijdrage is tot de vermindering van die spanningen.

 

 

Ide Anak Agung Gde Agung:
Twenty years of Indonesian foreign policy 1945-1965; Uitg. Mouton; ƒ 59,—.

 

naar vorige pagina



Webmaster: Chris P. van der Klauw