Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Gevallenen Nederlands Nieuw Guinea

Van: Papoea Bibliotheek
Date: 1 november 2010

In Nieuw-Guinea omgekomen militairen

(samengesteld door de West Papua Bibliotheek)

Met veel zorg en een enorme tijdsinspanning is door Phia de Groot-Licher een overzicht gemaakt van de omgekomen militairen in Nieuw-Guinea.
Ik publiceer deze informatie posthuum, want Phia is niet meer.

Door alle andere werkzaamheden ben ik er niet eerder aan toe gekomen om deze informatie aan te vullen en op deze website te publiceren. Want ondanks alle voorwerk van Phia was er nog heel wat werk aan te doen.

Ondanks alle zorg kan het natuurlijk zijn dat iemand met directe betrokkenheid onvolkomenheden aantreft.
Ik verzoek onjuistheden of aanvullingen te melden via het west-papua.nl prikbord/forum, of aan mij persoonlijk ()te mailen.
Bij voorbaat daarvoor uiteraard mijn hartelijke dank.

Onderstaande pagina’s zijn geen vrolijke pagina’s en zullen bij velen die het van nabij hebben meegemaakt dramatische herinneringen oproepen.
Desondanks wil ik deze pagina’s publiceren al was het alleen maar om deze gesneuvelde en verongelukte militairen te eren en hen te danken voor hun inzet voor het Koninkrijk der Nederlanden en de beoogde onafhankelijkheid van West-Papua.

Dat die onafhankelijkheid er nog steeds niet is, is niet te wijten aan de de inzet van de Nederlandse militairen, maar aan het vieze politieke spelletje dat is gespeeld door de Indonesische regering onder aanvoering van Sukarno, enkele Nederlandse industriëlen, die daarbij een bekende prins voor hun karretje hebben gespannen, en de regering van de Verenigde Staten.

Helaas werd er daarbij van binnenuit in Nederland ook nog eens druk uitgeoefend door enkele politieke partijen, die het belang van de Papua’s wat minder hoog in het vaandel hadden staan dan hun eigen partijpolitieke belangen.

Eigenlijk kun je achteraf stellen dat de militairen die gevallen zijn tijdens de Indonesische infiltraties helaas zinloze slachtoffers zijn van slechte Nederlandse politiek. En dat is waar ik me enorm voor schaam. Het zou echter beter zijn als de Nederlandse politiek en de Nederlandse politieke partijen zich zouden schamen: voor het slechte politieke beleid rond 1960, voor de judaskus in 1969 en het schaamteloze negeren van de rechten van de Papua's en de schendingen van de mensenrechten door Indonesië in alle jaren daarna.

Hieronder een overzicht per krijgsmachtonderdeel:

** Notitie:

Ereveld Hollandia

Hollandia was de naam van een in 1910 gestichte nederzetting aan de noordkust van Nieuw Guinea. De tegenwoordige naam is Jayapura.

Ereveld Hollandia was het enige ereveld op Nieuw-Guinea. Op het ereveld lagen ongeveer 100 militairen begraven. In 1962 overwoog de Minister van Defensie de stoffelijke resten van gesneuvelden te repatriëren naar Nederland. Uiteindelijk werd hier van af gezien om in lijn met beleid te blijven dat de staat de gesneuvelden begraaft in het land waar deze zijn omgekomen. In een later stadium zouden de graven overgedragen worden aan de Oorlogsgravenstichting.
Uiteindelijk werd het ereveld opgeheven in 1974 en werden de stoffelijke resten overgebracht naar Java en herbegraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

 

Op 3-10-2020 ontving ik het volgende bericht:
031020,
Goedemiddag,
Met behulp van diverse instanties zijn de namen vergaard van 123 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 zijn omgekomen in NNG.
Aan het document is ruim 16 jaar gewerkt.
Wellicht dat de inhoud hiervan uw belangstelling heeft.

De graven van voornoemde militairen, die in Nederland werden herbegraven, zijn vrijwel allen bezocht.
Het stoffelijk overschot van V.A. Pouw, herbegraven in Nederland, is voor zover bekend het enige dat is geruimd.

Met vr.gr.
Jan Simmer
Oud-militair lichting 1962-1963

Het betreffende document kan hier gedownload worden.

naar vorige pagina