Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen naar vorige pagina

'Papoea-veteranen verdienen erkenning'

Dagblad Trouw - 2 mei 2003

DELFT - Papoea-militairen die aan Nederlandse kant meevochten, moeten als veteraan worden erkend. Die erkenning doet recht aan de inzet van Papoea's voor de Nederlandse belangen in Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962.

Stafmedewerker J. Schoeman van het Veteraneninstituut bepleitte de Papoea-zaak gisteren op een symposium in Delft over het 'afscheid van Nieuw-Guinea'. Honderden Papoea's hebben deel uitgemaakt van het Papoea-bataljon (1945-1954) en het Papoea Vrijwilligerskorps (1960-1962). Zeker zes PVK-leden zijn gesneuveld tijdens gevechten met Indonesische infiltranten.

In tegenstelling tot Nederlandse militairen hebben de Papoea's nooit enige vorm van erkenning of waardering gekregen. De inspecteur der veteranen, generaal C. de Veer, zegde gisteren niet meer toe dan dat hij wil nagaan of Papoea-militairen individueel de veteranenstatus kunnen krijgen. Daarmee boorde De Veer de hoop op een collectieve regeling de grond in. Het is overigens niet bekend om hoeveel mannen het nog zou gaan.

 Volgens Schoeman van het Veteraneninstituut heeft erkenning de warme steun van Nederlandse Nieuw-Guinea-veteranen, die destijds ,,in hun functioneren en overleven sterk afhankelijk bleken van deze Papoea's''. Het minste is volgens Schoeman wel dat de Papoea's ook het Nieuw-Guinea Herinneringskruis krijgen en dat de gesneuvelden worden vermeld op het nationaal Indië-monument in Roermond.

Demian Prawar, lid van het Papoea Vrijwilligerskorps, zei deze week in Trouw dat een lintje hem ,,totaal niks'' zegt. ,,Het is te laat; dat kan ik niet accepteren.'' Net als Prawar vinden veel Nieuw-Guinea-veteranen het beschamend dat Nederland de Papoea's na de belofte van zelfbeschikking in de steek heeft gelaten.

naar vorige pagina