Morning Star - officï申le vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Missionary go home

naar vorige pagina

 

TV-uitzending EO - dinsdag 8 januari 2008 om 22:54 (klik hier voor film)


Een Nederlands zendelingenechtpaar gaat in 1996, vol idealen, samen met hun kinderen, naar het oerwoud van Irian Jaya (Papua) om te evangeliseren, maar inheemse stammenleiders hebben het liefst dat ze meteen verdwijnen.

Belangrijkste oorzaak: Nadat Nederlandse bestuurders en zendelingen tientallen jaren lang ï申spiegeltjes en kraaltjesï申 hebben uitgedeeld, moet Kees van de Beek vanwege een beleidswijziging van zijn werkgever (de Gereformeerde kerken vrijgemaakt) het zelfstandig maken van de kerken en de geldkraan dichtdraaien aansturen. Dat wordt hem door de Papuaï申s niet in dank afgenomen. Meteen bij aankomst wordt hem het werken al onmogelijk gemaakt. De theologiestudenten op deze missiepost middenin de jungle zijn in opstand gekomen tegen de Nederlanders en hebben de toegang tot de school dichtgespijkerd. Op een bord staat dat de Nederlanders niet eerlijk zijn.

Het zendelingenechtpaar wordt gedreven door een 'heilig vuur' en blijft zich vasthouden aan hun missie. Maar de tegenslagen hopen zich op: Enorme droogte, bosbranden en trammelant in de kerk. Als Van de Beek een frauderende en hoererende lokale voorganger op zijn verantwoordelijkheid wijst, wordt hij met een stok de kerk uitgejaagd. De voorganger dreigt het huis van de familie Van de Beek in brand te steken.


Van de Beek heeft zo zijn vragen over het geestelijk gehalte op de zendingspost. Zo heeft hij moeite met de massale doopdiensten waarbij hij vermoedt dat de lokale bevolking ï申een wedstrijdje doetï申 in welk dorp de meeste mensen worden gedoopt.

De zendelingen komen langzamerhand in conflict met de Papuaï申s, de kerk, het geloof en met zichzelf.
Alice Van de Beek: ï申We vroegen ons af of God misschien probeerde duidelijk te maken dat we ermee moesten stoppen.ï申

Wanneer na vele jaren eindelijk de twijfel toeslaat, ze eigenlijk willen vertrekken, verongelukt hun kind. Opnieuw beleven ze een cultuurshock, want hoe gaan de Papuaï申s om met de dood? Volgens de lokale gebruiken moeten ze het kind meteen begraven. Een ongewenste lotsverbondenheid treedt op. Nu kunnen ze niet weg, hun kind ligt immers hier, middenin in de jungle, begraven.

De Papuaï申s negeren het zendelingsgezin na de dood van hun kind. Eenzaamheid, depressies maar bovenal de aanhoudende spanningen op de missiepost noodzaakt het gezin toch naar Nederland terug te keren. Een maand voor hun definitieve terugkeer volgt een nieuw menselijk drama.

Samen met een filmploeg keert het zendelingenechtpaar terug naar de jungle, om iets dierbaars op te zoeken, en antwoord te krijgen op de vraag waarom het juist hen moest overkomen. Een hartverscheurend verhaal over de andere kant van zending.

Kees van de Beek is momenteel weer voorganger in de Gereformeerde kerken (vrijgemaakt).

 

Reacties op dit artikel via het forum/prikbord

naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw