Morning Star - offic�le vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Nieuw Guinea: Smartelijk oudejaar in 18 gezinnen

 

naar vorige pagina

Uit: Trouw - 29 december 1962

Nieuw Guinea: Smartelijk oudejaar in 18 gezinnenOp Oudejaarsdag gaan de gedachten van een groep Nederlanders terug naar de uren, dat op het reeds omstreden Nieuw-Guinea het jaar 1962 werd verbeid. Na korte of lange tijd een taak op dit weerbarstige eiland, onder de tropenzon te hebben vervuld is deze groep in de loop van dit jaar, (de meesten in het najaar) naar het vaderland teruggekeerd. Afscheid van een verre Nederlandse voorpost in de wereld.
Nederland had zich neer te leggen bij ontwikkelingen, die het niet meer in de hand had. Dit jaar heeft ons volk afscheid genomen van de Papoea's, heeft het een arbeid, die het naar beste weten heeft gepoogd te verrichten, afgesloten.
Nu het jaar bijna zijn loop heeft volbracht, richten voortrekkers de blik naar Nieuw Guinea, waar een deel van hun leven verweven was met harde romantiek en stug plichtsbesef.
In achttien Nederlandse familie's heerst op Oudejaarsavond � het uur van familie-re�nie bij uitnemendheid � de smart. In achttien families zijn op deze avond van hereniging en verwachting evenveel opengevallen plaatsen. Achttien Nederlandse militairen lieten hun leven, zij sneuvelden of verongelukten. Hun lichamen zijn uiteindelijk op vaderlandse bodem te ruste gelegd.
Bij de wisseling van het jaar denkt Nederland aan het verlies van Nederlands Nieuw Guinea, herdenkt het de offers, die zijn gebracht.
Nog waait de Nederlandse vlag op het eiland, waar de ontwikkelingsgang der eeuwen bijna had stilgestaan. Op Oudejaarsdag zal het rood wit en blauw gestreken worden. Met Vondel kan men zeggen: Vaart wel, gy Nieuw Guinea, verwacht een andere heer...


 

 

 

 

 

 


 

naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw