Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Nicolaas Jouwe geinterviewd door Gerard Klaasen

naar vorige pagina

RKK Andersdenkenden 10.05.09

Koning Zonder Land werd hij genoemd, Nicolaas Jouwe (85), de Papoea-voorman die al 46 jaar in ballingschap woont in Nederland. “De Indonesiers proberen mij op allerlei manieren binnen te krijgen maar daar trap ik niet in”, zei Jouwe nog zo’n 20 jaar geleden. Hij zou naar eigen zeggen niet rusten voordat het Papoeavolk van Nieuw-Guinea zich van de wrede onderdrukker Indonesie had losgemaakt.

De smartelijke geschiedenis van de Papoea’s weerspiegelt zich in de persoonlijke lotgevallen van Nicolaas Jouwe. In 1949 viel Nieuw-Guinea buiten de afspraken die Nederland en Indonesie maakte over de onafhankelijk van Nederlands-Indië.  Van 1948 tot 1962 was het gebied een Nederlandse kolonie onder de naam Nederlands Nieuw Guinea. De toenmalige Indonesische president Soekarno maakte evenwel aanspraken op Nieuw Guinea en maakte zijn visie aanhangig bij de Verenigde Naties. Er ontstond een korte maar hevige oorlog tussen Indonesië en Nederland in 1962 die aan Nederlandse kant aan 18 militairen het leven kostte. In 1962 werd het bestuur tijdelijk aan de Verenigde Staten overgedragen nadat de Amerikaanse minister Robert Kennedy met name zijn Nederlandse collega Joseph Luns had duidelijk gemaakt dat de VS de aanspraken van Indonesie mbt Nieuw Guinea steunde. In 1963 kreeg Indonesië zeggenschap over het gebied dat nu al jaren Irian Jaya heet.

Het lot van de Papoea’s was intussen uiterst troebel. Verzet van papoea-strijders werd door de Indonesische regering direct de kop ingedrukt en vele jonge Papoea’s die de Papoea-vlag of het insigne van De Morgenster werden gevangen gezet. Nicolaas Jouwe week al in de jaren zestig uit naar Nederland om daar als Voorzitter van de Nationale Bevrijdingsraad van West-Papoea het onafhankelijkheidsideaal van zijn volk over de hele wereld te vertolken. Jouwe is feitelijk de zoon van een stamhoofd op een eiland voor de kust van Irian Jaya. Na 46 jaar ballingschap keerde Jouwe in maart van dit jaar voor het eerst weer terug op Nieuwguinese grond. Hij sprak met de Indonesische president Yudhoyono over “de toekomst van beide landen”.

Nu lijkt het erop alsof Jouwe niet langer een onafhankelijk Papoea nastreeft. Hij houdt de circa 10.000 Papoea’s die in Nederland voor dat er welzeker een toekomst voor de Papoea-bevolking is binnen de Indonesische eenheidsstaat. Zijn kleine huisje in Delft wordt binnenkort gesloopt en Jouwe over- weegt Nederland voor Irian Jaya te verlaten. Feitelijk staat zijn besluit al vast: hij zal met 85 jaar remigreren, dit jaar nog. Misschien een illusie armer maar wel in het besef dat de rechte strijd ooit gestreden is maar nu achterhaald doel omvat. Irian Jaya is met zijn immense hoeveelheden goud in de mijnen rijp om ontgonnen te worden waarbij de baten vooral aan de Papoea’s zelf zouden moeten toevallen. Voor Jouw ooit het moede hoofd neerlegt onder ze zon van Yayapura (het vroegere Hollandia) wil hij met eigen ogen zien dat het ideaal ook binnen de Indonesische context verwezenlijkt kan worden. In Andersdenkenden spreekt hij vrijmoedig over verleden, heden en toekomst.