Morning Star - officële vlag van West Papua

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 


TV uitzending: Tropische liefde

Van: Humphrey Trouerbach
Date: 13 feb 2008
Time: 18:40:48

Uitzending: donderdag 14 februari 2008, om 21.25 uur op Nederland 2
Website: www.anderetijden.nl

Op Valentijnsdag het ontroerende verhaal van de verboden liefde tussen een Nederlandse pater en een Papoeameisje in Nieuw-Guinea.

Het werd een enorm schandaal en het paar vluchtte het oerwoud in om de woede van de plaatselijke bisschop te ontlopen. Toen ze tenslotte trouwden, deed de Katholieke Kerk het echtpaar voorgoed in de ban.

Het Papoeameisje van destijds is inmiddels een zeventigjarige vrouw. Zij vertelt, enigszins verlegen maar tegelijkertijd vol humor, op de bank in haar woning in Nederland over haar bijzondere jeugdjaren.

Catharina is opgegroeid in het oerwoud. De Papoeastam van haar jeugd was tot een halve eeuw geleden een van de meest krijgshaftige en geduchte stammen van de hele regio. Maar de kleine Catharina is nieuwsgierig naar de grote wereld om haar heen. Al op vierjarige leeftijd is ze zo onder de indruk van de kennis en goederen die de Nederlandse kolonialen met zich meebrengen dat ze naar school wil. Zestien jaar lang volgt ze onderwijs bij de zusters van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart en wordt een van de eerste Papoea-onderwijzeressen. En daar ontmoet ze de jonge pater Koos. Catharina en Koos raken bevriend en daarmee overtreden ze alle regels van die tijd. Binnen de koloniale verhoudingen is het volstrekt ongepast dat Nederlandse mannen belangstelling tonen voor Papoeameisjes en Koos is bovendien gebonden aan het celibaat!

Als de bisschop dreigt Catharina op te sluiten in het klooster, vlucht het paar het oerwoud in. Zeven dagen en nachten varen ze. De eerste dagen worden ze nog achtervolgd door een woedende bisschop maar die geeft na een tijdje de moed op. Binnen de kleine gemeenschap op Nieuw-Guinea is de affaire inmiddels uitgegroeid tot een fikse rel; het paar gaat flink over de tong en men spreekt er schande van.

Maanden later worden Catharina en Koos aangetroffen door een Franse expeditie die filmopnames maakt van de binnenlanden van Nieuw-Guinea. De Nederlandse bestuursambtenaar die de expeditie begeleidt, herkent het paar en neemt ze mee terug naar de bewoonde wereld. Maar inmiddels heeft de rel ook het Vaticaan bereikt en de twee worden geëxcommuniceerd. De Nederlandse katholieke gemeenschap, evenals de gekerstende familieleden van Catharina, mogen niet meer met de zondaars praten, ze raken volledig geïsoleerd.

Daarop besluit het paar zelf de Katholieke Kerk de rug toe te keren. Ze trouwen en zoeken hun toevlucht tot de Gereformeerde Kerk. Catharina en Koos verlaten Nieuw Guinea in 1965 en brengen de rest van hun leven in Nederland door.

Tot zijn dood is Koos in Nederland werkzaam als dominee, Catharina zorgt voor het gezin met zes kinderen.

Reacties op dit artikel via het prikbord