Morning Star - officële vlag van West Papua

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


Repat operatie per KLM vanuit Nieuw Guinea naar Nederland eind 1962


Van: Ronald Aker

Date: 05 dec 2007
Time: 21:40:49

Beste Lezers,

Het KLM hotel Plaswijck te Bangkok was tussen augustus 1962 tot begin 1963 een belangrijke schakel in de grote repatriëringoperatie uit voormalig Nieuw Guinea. Er werd met al het vliegend materiaal wat KLM beschikbaar kon maken gependeld tussen Bangkok en Biak om Nederlandse militairen en burgers terug te vliegen naar Nederland vanwege de op handen zijnde overdracht van Nieuw Guinea aan Indonesië.

Plaswijck fungeerde als eerste opvangplaats voor deze mensen totdat er plaats voor ze was op vluchten naar Nederland. Er was op een gegeven moment aardig wat "overbevolking" in Plaswijck en andere hotels in Bangkok omdat er niet voldoende plaats was vanaf Bangkok naar Nederland voor alle gerepatriëerden. Het moet op Plaswijck in die jaren dus een enorm hectische tijd geweest zijn.

De KLM Cateringmanager Aad Schild die destijds in Bangkok voor de KLM werkzaam was schrijft hier zelf het volgende over: "Deze operatie was inderdaad voor alle betrokkenen gigantisch. Maar we hadden inmiddels ervaring opgedaan in Bangkok bij eerdere evacuaties uit Indië/Indonesie. Ik was maar net in Bangkok,toen Boung Sukarno begin 1958 de unie met Nederland verbrak en alle Nederlandse bedrijven onder Indonesisch beheer werden gesteld. Vanaf dat moment vertrokken nagenoeg alle Nederlanders. De Indische Nederlanders mochten toen kiezen: óf daar blijven óf naar Nederland met de Nederlandse Nationaliteit.

De operatie van begin 1958 was er een om niet te vergeten: een gedeelte van de KLM staf uit Djakarta moest naar Singapore, de evacués die niet op doorgaande vluchten geplaatst konden worden, werden overgevlogen naar Singapore om van daaruit naar Bangkok overgevlogen te worden.
Er werden extra machines (allemaal vol) ingezet. Pakweg zo'n 30.000 mensen werden in korte tijd vervoerd. De hotelkamers werden in korte tijd voorzien met stapelbedden. Voor mij en de catering betekende dat dubbele zittingen in de Dining room.

Toen deze voor ons goed verlopen operatie achter ons lag, en de achter gebleven Indische Nederlanders daar spijt van kregen, kwam de tweede golf op gang, namelijk die van de spijtoptanten.
Deze operatie liep goed georganiseerd. Minister Marga Klompé, die hiervoor verantwoordelijk was, stuurde 2x een echtpaar (de echtparen van der Berg en Beekelaar) naar Plaswijck, om al deze tropenmensen van warme kleding te voorzien voor hun aankomst in Holland. Deze warme kleding werd door het ministerie opgestuurd. Tevens vlogen er steeds 2 dames mee op elke vlucht; vooral op de Tokyo vluchten was toen veel plaats. Deze operatie duurde tot plm. 1964. Zoals gezegd zeer goed georganiseerd!

Operatie airlift was er een van de DC 8 tijd, d.w.z. grotere aantallen mensen, en snel achter elkaar. Plaswijck zat weer mud vol, en zo ook de machines. Inmiddels was er wel een nieuwe keuken gebouwd, met voor de bevoorrading 2 High-loaders. Dit was dus een beter uitgangspunt dan in 1958. Maar Plaswijck zelf was te klein voor deze stroom van mensen: veel mensen werden ondergebracht in de stad. Het was zelfs zo'n grote operatie, dat de President Directeur Ernst van der Beugel over kwam om zijn medewerkers een hart onder de riem te steken.

In die tijd was het zo, dat de beste grondstoffen die op de markt te koop waren, nog niet goed genoeg waren voor de KLM, dus was het dubbel alert zijn met deze grote hoeveelheden. Wat erg op prijs werd gesteld door de KLM staff was het diner dat onze Directeur ons aanbood, in een bekend Restaurant in Bangkok.

Misschien zijn er hier nog lezers die destijds per KLM via Bangkok gereisd zijn, en de hectiek in Plaswijck hebben meegemaakt?

Hieronder nog een artikel wat destijds in het Engelstalige KLM personeelsblad heeft gestaan. (hopelijk lukt het de file te plaatsen op dit forum) Als U dus niets zit, dan heb ik dat verkeerd gedaan en is het niet gelukt.

Groeten,
Ronald.

Reacties op dit artikel via het prikbord