Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
West Papua in de pers
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


  naar vorige pagina

Reis in 1957 van de Commissie der Staten-Generaal

 

Een fotoreportage van de reis van de Commissie der (beide Kamers der) Staten-Generaal naar Nederlands Nieuw Guinea van (waarschijnlijk) 5 augustus 1957 tot en met (ongeveer)1 september 1957.

dit materiaal is met toestemming van Huub Derksen afkomstig van de website home.planet.nl/~derk0234/mijnnieuwguinea.html © Huub Derksen 2005

Tussen 1952 en zijn overlijden in 1965 was mijn grootvader Eerste Kamerlid voor de Katholieke Volkspartij (de KVP). In augustus van 1957 (van ongeveer 5 augustus 1957 tot en met (waarschijnlijk) 1 september 1957 maakte hij als lid van de parlementaire missie een reis naar Nieuw-Guinea, toen nog Nederlands grondgebied. Joh. H. M. Derksen fotografeerde met zijn Kodak gedurende de reis niet echt uitzonderlijke taferelen. Waarbij hij, conform zijn bescheiden karakter (sic!) geen enkele foto van zich zelf liet maken. 

In het hieronder genoemde album staan alle foto’s die ik in mijn bezit heb en die hij maakte. De bijschriften zijn gebaseerd op de summiere bijschriften op de achterkant van de foto’s, waarbij gelukkig steeds de datum en de plaats is vermeld. De vliegreis heen ging over Bangkok, waar tijdens een tussenstop ook een bezoek werd gebracht aan een aantal bezienswaardigheden in een ongetwijfeld door de Nederlandse ambassade aldaar voorbereid bezoek. De terugreis ging over Manilla de hoofdstad van de Filippijnen.
(Natuurlijk is het zo dat men niet via Jakarta, de voormalige hoofdstad Batavia van het voormalige Nederlands-Indië is gevlogen.)


©Huub Derksen 2005

Waarschijnlijke route:
Amsterdam- Bangkok- Biak- Ransiki- Kebar- Manokwari- Kaimana- Sorong- Koerik- Badé- Kepi- Hollandia- Manilla-
Beiroet - Amsterdam

klein kaartje van Nederlands Nieuw Guinea

zie ook de kaart (schermvullend) uit 1939 van Nieuw Guinea 

Je kunt de foto's bekijken in het fotoalbum van de reis

naar vorige pagina

Reis in 1957 van de Commissie der Staten-Generaal