Morning Star - officŽle vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen naar vorige pagina 

Kennismaken met Dave Nelson

Arocaria bomen

1949 vanaf Malang/Oost Java gingen wij samen met nog 6 andere jongens, eerst met de MS Plancius en vanuit Makasa over in SS de Real, via Ambon met eind bestemming Manokwari.

Bij Manokwari was er nog geen behoorlijke haven en wij werden per sloep vervoerd naar onze tijdelijke barak c.q. opslagplaats van dhr. Simmerling en daar voor een paar dagen ondergebracht.

In een paar dagen tijd, hebben wij uit losse onderdelen een Amerikaanse concept barak tot onze permanente verblijfplaats gebouwd. Dit soort concept barakken waren oersterk.

Via onze Luitenant Sluymers kwamen wij eigenlijk voor de door hem opgerichte KOM/Kustvaart Onderneming Manokwari. Maar door gebrek aan cliënten en door verkeerd management, ging het bedrijf na ruim 8 maanden failliet.

Met Ed Harding kwamen wij later bij de Genie/Landmacht terecht voor diverse technische werkzaamheden. Na een paar maanden praktische ervaringen, werden wij overgeplaatst naar Hollandia en kwamen wij in het legerkampement Kloofkamp terecht. En werden ook weer in zo'n Amerikaanse concept barak ondergebracht zoals de Kon.Landmacht soldaten.

Inmiddels, moesten wij ons eigen verblijfplaatsen bouwen in de APO-kamp. Van hieruit hadden wij ons nuttig gemaakt en diverse huizen in Dok 5 enz. gebouwd.

Van groot majoor Vroom kregen we opdracht om een zwembad in Kloofkamp te bouwen en dat was zeker een succes.

Na een paar maanden, kregen wij nog een opdracht om een monument op de Mac Arthurtop in Ifar te bouwen, ook met succes afgerond. Volgens recentelijk vakantiegangers die toevallig in Ifar op bezoek kwamen, is het monument nog goed in tact, doch er zijn wel andere opschriften op aangebracht in het Indonesisch.

Na ruim 5 jaar in NG, ging Ed Harding naar Nederland.
Ik ben achter gebleven en was daarna op diverse plaatsen in Nieuw-Guinea actief, waaronder voor het Rijksbosbeheer in de Kebar vlakte tussen de 350 primitieve Papua's als werknemers om Arocaria bomen te herbebossen.

Omdat in 1962 de toenmalige Nederlands Nieuw Guinea aan Republiek Indonesia werd overgedragen, moest ik met mijn koffer naar Nederland en kwam in Amsterdam terecht.

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.