Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



naar vorige pagina  volgende pagina

november 1998

Brief Sieg de Boer aan de KLM november 1998


S.M. de Boer
[adres]
[postcode woonplaats]

november 1998.



Aan de Directie der KLM N.V.
Postbus 7700
1117 ZL Luchthaven Schiphol.

Mijne Heren,
Betr. : "Neutron".

Zoals U bekend overleefde ik nabij Biak op 16 juli 1957 om O3.33 uur de toentertijd grootste KLM-ramp omdat de gezagvoerder een door hem voorgenomen totaal overbodige "low run" incorrect uitvoerde waardoor superconnie PH-LKT "Neutron" in zee verongelukte en 58 van de 68 inzittenden om het leven kwamen.

Het heeft mij altijd bevreemd dat de Rijksluchtvaartdienst (RLD) heeft nagelaten de z.g. zwarte dozen boven water te halen en dat de Raad voor de Luchtvaart (RvdL) met zijn uitspraak inzake de oorzaak van deze ramp, de kernvraag - Waarom die "low run" gemaakt werd, bewust onbeantwoord liet. Als oorzaak noemde de RvdL onder voorbehoud: 'een vliegfout en/of technische storing', zonder voor dit laatste enig bewijs te leveren. Ook verklaarde de RvdL terloops: "evenmin is bij een onderzoek naar de gedragingen van de leden van de bemanning tijdens hun verblijf te Biak iets gebleken dat tot enige opmerking aanleiding zou kunnen geven" ••••• Echter, een schok groter dan de impact van de crash zelf kreeg ik onlangs toen ik van dhr. Thijssen de volgende brief ontving:

"Ik was voorbestemd als marineman om met dit toestel te repatriëren. Op het laatste ogenblik ruilde ik met mijn vriend Jaap Okkema. Hij voor mij thuisvliegen en ik in zijn plaats thuisvaren met Hr.Ms."Kortenaer". Als barkeeper van de officiersmess had ik de avond van 15 juli vrijwel de volledige bemanning van de "Neutron" aan de bar. Er zouden ook marinevliegers thuisvliegen en er waren verhitte gesprekken over 'vliegstuntjes'. Daar verklaarde KLM-gezagvoerder Rob de Roos (36) dat hij zo'n grote kist ook wel op één oor kon leggen. Er moest maar een vuur op het Marinekamp gemaakt worden, dan zou hij wel even laag over komen strietsen en met zijn lichten knipperen. Deze laatste heldendaad van Rob de Roos kostte 58 mensen hun leven. Ik vond dat U recht had te weten hoe er met Uw leven is gespeeld".

Toen ik dhr.T. telefonisch vroeg waarom hij nooit als getuige is gehoord door de RvdL, antwoordde hij dat hij van de Marine een spreekverbod had gekregen over alles wat hij 's avonds 15 juli in de officiersmess had gehoord en gezien toen de KLM-crew zich een paar uur voor vertrek tegoed deed aan alcoholische versnaperingen en de gezagvoerder zich hierdoor kennelijk in staat achtte de fatale stunt uit te voeren.

Nu mij na ruim 41 jaar de toedracht bekend is die tot deze ramp heeft geleid, is er een geheel nieuwe situatie ontstaan voor nabestaanden en slachtoffers. Het is bijzonder schrijnend te weten dat bevoegde autoriteiten zoals Kon.Marine (die nota bene het eerste onderzoek ter plekke instelde) èn RLD èn RvdL willens en wetens eerdergenoemde causaliteiten hebben verzwegen om zo de consequenties voor de KLM tot een minimum te beperken.

Reden waarom ik deze brief schrijf, is om mijn ongerustheid kenbaar te maken over de manier waarop de Nederlandse overheid de nationale luchtvaart op een uiterst laakbare en totaal onverantwoorde wijze in bescherming heeft genomen. Kopieën van deze brief en van een vertaling in het Engels zullen naar mij bekende nabestaanden en andere geïnteresseerden worden verstuurd.      Hoogachtend,

Ondertekening brief Sieg de Boer aan KLM

 


Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina  volgende pagina