Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen 


naar vorige pagina

Veteraan Jaap van der Kamp fietst in Australië voor de Hart Stichting

Van: webmaster
Date: 2 oktober 2011

Veteraan Jaap van der Kamp is een fanatiek fietser. Hij woont in Cairns Australië. In Australie is zijn naam inmiddels verbasterd tot Jim Vanderkamp. Jaap was gelegerd in Nederlands Nieuw Guinea in Biak en was toen al een beetje anders dan zijn maten, want hij ging zoveel als hij maar kon de kampongs in, ook al was dat door de militaire leiding in feite verboden. "Kijk, het is een feit dat terwijl de meesten van mijn kamer - en barakgenoten duf zaten te kaarten elke middag, ik er op uitging op een fiets in de Biak hitte en de kampongs in ging en fotos nam en wat Maleis (nu Bahasa Indonesia) leerde. Dat hebben sommigen zelfs toegegeven, die gingen nooit "De wal op" of het kamp (MKB) uit. Daarom vind ik het van belang dat mijn fotos nu voor een iedereen te zien zijn. Er wonen wellicht Biakkers in Holland die personen van mijn fotos nog herkennen... " (Het fotoalbum van Jaap van zijn Nederlands Nieuw Guinea tijd op West-Papua.nl vind je via deze hyperlink.)

Jaap stuurt mij regelmatig materiaal toe, dat eigenlijk niet past binnen het kader van deze website. Maar het lijkt mij toch voor degenen die hem kennen, en voor de andere Nederlanders in Australië interessant om kennis te nemen van zijn materiaal.

Eind september heeft Jaap een grote fietstocht gedaan om geld in te zamelen voor Cardiac Challenge. De tocht ging over 335 km door een prachtig ruig gebied in het noordoosten van Australië.
Hieronder een bericht daarvan in de krant. Als je op de foto klikt dan krijg je een versie te zien in een hogere resolutie.

At 71 Jim Vanderkamp is is all heart for Cardiac Challence

fietsmaat Ken achter me en de derde is een vrouw. Ze zijn wel een stuk jonger dan ik.Jaap schreef mij: "Cardiac Challenge 2011 fietstocht van Cairns naar Cooktown over 335 kms in drie dagen.
24 tot 27 sept.2011. Hier op de eerste dag niet lang na de start om 6 uur v.m. bij de beklimming van de 14 km lange Kuranda Range. Eenmaal boven nog een lange tocht naar Mareeba, Mt. Molloy en Mt. Carbine. Totaal Dag 1: 136 kms.
Tweede dag 114 kms maar met de steile Desailles Range met 3.5 km 10% gradient.
Derde dag maar 85 km maar alle drie dagen heel veel "Heuveltjes" om het maar mild uit te drukken.

Op de foto, fietsmaat Ken achter me en de derde is een vrouw. Ze zijn wel een stuk jonger dan ik. groetjes, (tot de "Cardiac Challenge" 2012) Jim (Jaap)"

Ik heb hem het volgende geantwoord:"Jaap gefeliciteerd. Mooie prestatie. Maar vooral ook een hele mooie tocht. Prachtig gebied. Ik hoop dat je daar ondanks de inspanning ook nog van hebt kunnen genieten.".

Jaap antwoordde:"Op de tweede dag was er de z.g. Desailles Range met 3.5 km 10% gradient (helling).
Toen ik daar eenmaal boven was, helemaal alleen, keek ik om me heen en er overkwam mij iets. Een gevoel van voldoening. De bush, de rotsen, en ik dacht wat heb ik een geluk dat ik dit nog kan doen.
Dan uiteraard op de terugweg, van Cooktown naar Cairns per auto zie je nog beter al dat land, dor maar 't heeft z'n aantrekking ook. Het was weer een mooie onderbreking. H. Groeten, Jaap."

Jaap doet deze tocht van Cairns naar Cooktown al jarenlang. In 2008 stuurde hij mij het volgende bericht en de foto hieronder.
"I made it!!!! Cairns to Cooktown,, 331 kms. It was great fun, Great Cameradery, I made a lot of new friends but my endurance was tested to the limit. Scourching sun, Cattlegrids, the shocking smell of kangaroo, cattle and pig carcasses and NEVER ENDING H I L L S and more hills,thirst and aches. Not one puncture after I fitted new tyres prior to the ride . The thrill of 125 of us riding into Cooktown yesterday afternoon I 'll never forget. Going to bed three nights in a row at 7 pm. Coming back by bus today I could hardly believe I cycled that distance. Beautiful country!!! Next year again but possibly Townsville to Cairns first in July 2009, also over three days. Thank you all people who donated so generously for this great purpose, i.e: The Heart Foundation/ Cardiac Service at the Cairns Base Hospital As many co-riders told me at Cooktown yesterday afternoon: WELL DONE!!!
Not "Lone Rider" anymore"

Op 3-10-2012 schreef Jaap:
Van Cairns naar Cooktown - Jaap van der KampAnother Mission Completed. Jacob & I just before Cooktown Oct. 1, 2012, regrouping with all the packs to ride into Cooktown en-masse. My 5th time, Jacob's 1st time. 335 kms in three days. It is not a race. We both enjoyed it, well organised, good riding company. Lovely cold beers at the end of the days and excellent tucker. Nice to come home too yesterday and find a delicious late lunch prepared.
Better oil my bicycle chain for the next ride. JIMVDK.

En ook in 2014 heeft Jaap het weer geflikt. Lees het korte verslag op pagina 4 in het blad CDC Nieuwsgier dat verschijnt onder Nederlanders in Cairns in Queensland(Australië):

CDC Nieuwsgier october 2014

 

Papua New Guinea

Jaap heeft na zijn diensttijd in Nederlands Nieuw Guinea, na een kort verblijf in Nederland, waar hij niet meer kon wennen, en Australië, lange tijd gewoond en gewerkt in Papua New Guinea, het Australische deel van het eiland. (20 jaar in Papua New Guinea,  dec. 1964 tot jan. 1985). Tegenwoordig woont hij dus in Cairns, evenals zijn kinderen. Zijn Papua-echtgenote is in 1999 overleden.

Jaap heeft in zijn Papua New Guinea tijd ook enorm veel foto's gemaakt. Deze foto's zijn gepubliceerd op de website PNGAA. Jaap schreef in 2010:
"Die Webmaster van de PNGAA (Papua New Guinea Australian Association) website heeft EINDELIJK meer van mijn gesorteerde fotos van PNG op de Photo Gallery geplaatst. Dat is sinds 2006 dat ik daarmee bezig ben geweest en hij was nooit tevreden of had het z.g. te druk. Ik vroeg hem eerder dit jaar of hij het voor mijn 70ste verjaardag versieren kon. Dat beloofde en deed hij. Het laatste deel, The Trobriand Islands op zaterdag 10 juli.! In de introductie staat dat ik een "Medico" was in NNG. Dat is een leugen maar ik was het zat van de vragen hoe ik nou in hemelsnaam een baan kon krijgen bij het Department Of Health, Malaria bestrijdings Progamma zonder enkele medische achtergrond.
Wat velen nu niet begrijpen is dat de waarheid is dat in die dagen het blank zijn al 3/4 van het vereiste was.

Die Webmaster was een Patrol Officer in PNG, zelfde als Controleur in NNG. De verhouding met die z.g. "Kiaps" en andere Public Servants (Ambtenaren)-- Gouvernement werkers dus, was niet altijd goed.
Daar kan ik van meepraten. Zij beweren ook diegenen te zijn die de meeste patrouilles aflegden maar nooit zo ver en vaak als ik dat deed en dat zit dan niet lekker. "

Je vindt zijn fotoalbums  van Papua New Guinea hieronder:

Jim Vanderkamp - Popondetta, Wanigela, Rabaul, and Bougainville : 1965-1975

Six sets of photos from Jim Van Der Kamp.
From Milne Bay Province, we have Amphlett Islands 1965, Ferguson Islands 1965-66, Goodenough Island 1965, Marshall Bennett and Laughlan Islands 1966, and Normanby Island 1966.

Another set of photos from Jim Van Der Kamp, from the Trobriand Islands.

Western Highlands photos from Jim Van Der Kamp, covering 1967 to 1980.

Het fotoalbum van Jaap van zijn Nederlands Nieuw Guinea tijd op West-Papua.nl vind je via deze hyperlink.

 

naar vorige pagina