Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Afscheidsceremonie Giovanni Narcis Hakkenberg - Kapitein der mariniers b.d.

Kapitein bd Giovanni Hakkenberg, Ridder Militaire Willemsorde

GIOVANNI NARCIS HAKKENBERG
Kapitein der mariniers b.d.
Militaire Willems-Orde, Ridder 4e klasse
de eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in zilver met de zwaarden
het Oorlogs-Herinneringskruis met 2 gespen
het Ereteken voor Orde en Vrede met 4 gespen
het Nieuw-Guinea Herinneringskruis met de gesp
het Onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst in Goud
en het Draaginsigne Veteranen

* Soerabaja, Nederlands-Indië, 6 december 1923 † Ede, 15 februari 2013

Kapitein der mariniers b.d. Giovanni Narcis Hakkenberg is voor ons land in de strijd tegenover de overmachtige Japanse vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij de Politionele acties in het voormalig Nederlands Indië van zeer grote betekenis geweest en genoot bij de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde, bij de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers in het bijzonder zeer veel achting en waardering.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een zeer dappere man die zijn Vaderland meerdere malen door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

Als korporaal der mariniers - echter aangesteld als tijdelijk sergeant der mariniers - kwam Hakkenberg tot inzet in Nederlands Indië, tegen zowel opstandelingen als de Tentara Nasional Indo-nesia (T.N.I.), het nieuw opgerichte Indonesische leger. Hij was ingedeeld bij de mariniers-brigade, die de veiligheidsdienst op Oost-Java verzorgde. Hij was bij vele belangrijke acties betrokken als groepscommandant van een klein detachement te Loemadjang. Meestal voerde hij deze acties alleen of met een handvol anderen uit, vaak 's nachts. Hij was buitengewoon actief en doortastend en werd voor een vijftal prominente acties, uitgevoerd tussen 24 augustus 1948 en 6 maart 1949, voor zijn uitstekende daden van moed, beleid en trouw, door Hare Majesteit Koningin Juliana bij Koninklijk Besluit van 6 maart 1951 No.40 benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde.

In het mariniersmuseum is een tijdelijke expositie ingericht over Giovanni Hakkenberg. Je kun het in memoriam ook als pdf downloaden.

een youtubevideo van Defensie met een interview met Giovanni Hakkenberg

Condoleanceregister

Enkele gerelateerde (Kranten-)artikelen: De Veluwepost, omroep Gelderland, 4 en 5 mei Wageningen, De Gelderlander, Vakbond voor burger en militair defensiepersoneel, Marinersmuseum Rotterdam, Historiek , Reformatorisch Dagblad

Bij de fotoalbums heb ik enkele foto's geplaatst van de afscheidsceremonie.

NOS Journaal over de afscheidceremonie

Onderstaande tekst komt uit een nieuwsbericht op defensie.nl:
Je vindt daar ook een video van het afscheid.

Afscheid met militaire eer van Ridder MWO Hakkenberg

geplaatst: 21 februari 2013, 18.12 uur

Kleinzoon, en wachtmeester bij Koninklijke Marechaussee, legt witte orchidee op kist van Ridder Militaire Willems-Orde HakkenbergKleinzoon, en wachtmeester bij Koninklijke Marechaussee, legt witte orchidee op kist van Ridder Militaire Willems-Orde Hakkenberg. Foto: Ministerie van Defensie

Met militaire eer is vanmiddag in Utrecht afscheid genomen van Ridder Militaire Willems-Orde Giovanni Narcis Hakkenberg. Een militaire draagploeg droeg de kist van kapitein der mariniers buiten dienst Hakkenberg door een erehaag van ruim 300 (oud-)mariniers naar het uitvaartcentrum.

Buiten bracht een vuurpeloton van 8 mariniers een eresaluut, waarna familie, militaire en burger autoriteiten, vrienden en collega’s afscheid namen. De Marinierskapel der Koninklijke Marine droeg zorg voor de muzikale omlijsting.

Kleinzoon, en wachtmeester bij Koninklijke Marechaussee, legt witte orchidee op kist van Ridder Militaire Willems-Orde Hakkenberg
Draagploeg van mariniers draagt kist van Ridder Militaire Willems-Orde en oud-marinier Hakkenberg. Foto: Ministerie van Defensie

Trotse marinier

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom typeerde Hakkenberg. “Een man met sterke normen en waarden, die in staat was om onder primitieve en gevaarlijke omstandigheden te kunnen vechten en overleven. Hij was een man die bewees over de kernwaarden van de Ridders Militaire Willems-Orde te beschikken. Tot het laatst was hij niet alleen een vriendelijk en bescheiden mens, maar vooral ook op en top militair. Een trotse marinier.”

Ridders, opper- en vlagofficieren

Namens Defensie woonden verder Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, Commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar en Inspecteur Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede de plechtigheid bij.
Ook de voorzitter Kapittel der Militaire Willems-Orde, luitenant-generaal buiten dienst Jan de Kleyn en de Ridders Militaire Willems-Orde Cornelis van den Hoek, Albert Hoeben en Marco Kroon waren aanwezig. Generaal-majoor Henk Morsink, chef Militair Huis, vertegenwoordigde het Koninklijk Huis.

Kleinzoon, en wachtmeester bij Koninklijke Marechaussee, legt witte orchidee op kist van Ridder Militaire Willems-Orde Hakkenberg
Militaire eer bij uitvaart Ridder Militaire Willems-Orde Hakkenberg. Foto: Ministerie van Defensie

Nederlands-Indië

Hakkenberg overleed vorige week vrijdag in Ede. De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willems-Orde vierde klasse, voor zijn daden tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië in 1948 en 1949.

---------- Tot zover het bericht op defensie.nl -----------

En hieronder enkele videos van mijn hand van enkele sprekers:

 

 

 

Ook voor reacties op deze herinneringen kun je terecht op het prikbord/forum.

naar vorige pagina