Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen



 



Bijdrage van Cees van Leeuwenburgh †

 

Inleiding door Toby de Brouwer

Cees M. Leeuwenburgh werd geboren op 1 september 1919 in Poerwodadi.

Hij maakte in Indonesië de 2e wereldoorlog mee en vertrok in 1950 naar Nieuw Guinea, waar hij volop kon pionieren.
Nadat Nieuw Guinea aan Indonesië werd overgedragen vertrok hij met zijn echtgenote Yvonne Kolle naar Nederland.

In oktober 1985 emigreerden zij voorgoed naar Australië. Hier overleed hij op 26 januari 2011 na een rijk leven dat ook ontberingen en verlies kende.

Hij had een schat aan herinneringen die hij optekende toen hij al ver in de 80 jaar was. Zijn wens was ZIJN LEVEN in boekvorm uit te geven. Helaas is dit niet gelukt. Wel stuurde hij mij een usb stick waar zijn boek op stond. Ik heb het gedeelte over Nieuw Guinea daar uitgelicht en gevraagd aan Chris of hij dit verhaal op zijn site zou willen plaatsen. Dit tot grote vreugde van Vonny, zijn vrouw.

Hebt u reacties naar aanleiding van zijn verhaal dan kunt u die naar mij zenden: tobydebrouwer@hotmail.com ik zal er dan voor zorgen dat deze reacties bij zijn vrouw terecht komen.

Ik hoop dat u veel plezier zult beleven aan het lezen van dit voor velen herkenbare verhaal.

Toby de Brouwer

 

Een woord vooraf

door Cees Leeuwenburgh †

Ik ontmoette een hier in Australië wonende Papoeaase en haar zoon.
Ondanks dat zijn moeder trachtte hem er van te weerhouden, gaf hij uiting aan zijn haatgevoelens jegens de Nederlanders die, naar zijn mening, de Papoeaas veel goeds beloofden maar hun land, tegen hun wil in, aan de Indonesiërs gaven.

Omdat onze gedachten nog vaak terug gaan naar onze Papoea-vrienden, hun mooie land en de tijd die wij daar hebben mogen doorbrengen, besloot ik om mijn Nieuw Guinea ervaringen op schrift te stellen.

Hoewel ik, evenals vele anderen, zowel voor, gedurende als na mijn Nieuw Guinea-periode de nodige onbillijkheden heb moeten ondervinden, is het mij beslist niet om een genoegdoening te doen maar ik had gewoon behoefte om dit stukje Nederlandse geschiedenis vast te leggen opdat het niet vergeten zal worden!

Zonder de vele, oprechte, harde werkers tekort te willen doen, meen ik te mogen stellen dat helaas maar al te vaak het eerlijke streven van de een, door een ander werd getorpedeerd! Erkend moet worden dat het welstandspeil van vele Papoease Kampong-gemeenschappen aan het eind van het Nederlandse Gezag, nog vrijwel op het zelfde niveau stond als in 1946. Nederland beschikte over een enorme bron van ervaringen, opgedaan in tropische landen, waar helaas onvoldoende gebruik van werd gemaakt!

Toen ik mijn verhaal beëindigd had bedacht ik dat dit eigenlijk maar een stukje uit mijn ervaringrijk verleden betrof. Mede omdat ik door mijn huidige lichamelijke handicap vrijwel aan huis gekluisterd ben, besloot ik wat meer over mijn, en na mijn huwelijk over ons, leven op schrift te stellen. En zo ontstond:

Cees Leeuwenburgh Mijn Leven

(Klik op het plaatje hierboven om naar de eerste pagina te gaan.)

Reacties op dit artikel via het prikbord