Morning Star - officële vlag van West Papua

 

Welkom
Verantwoording
Fotogalerij
Handige Links
Reageer
Gastenboek
De Judas-kus
NieuwGuinea in media
Prikbord
Bezoekersbijdragen Weeshuis voor Papoea's dankzij Nederlandse hulp

naar vorige pagina

Haagse Courant  9 oktober 1990
redactie JOKE KORVINGNico Padding: "Kinderen leefden daar onder de meest troosteloze omstandigheden"„Een puur onmenselijke situatie". Wetenschapper Tolsma stelt dit verbijsterd vast na zijn bezoek aan het weeshuis in Wamena op Irian Jaya, het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea.
In opdracht van de Stichting Hulp aan Papoea's in Nood (Hapin) doet hij onderzoek naar de leefomstandigheden van de kinderen daar. Zij worden liefdevol verzorgd; laat er geen misverstand over bestaan. „Maar de huisvesting tart elke beschrijving", meldt Tolsma in zijn rapport.
Dat rapport verscheen overigens driejaar geleden. Hapin ondernam echter onmiddellijk actie en al spoedig was er geld bijeengebracht voor een nieuw weeshuis. Het verkrijgen van vergunningen vergde veel tijd, zodat pas in maart van dit jaar met de bouw van het Regenboog-weeshuis kon worden begonnen. Morgen wordt het gebouw officieel geopend.
„Een mijlpaal", zegt secretaris Nico Padding van de stichting daarover. „Niet alleen omdat dit tot nu toe ons grootste project is, maar vooral door de geweldige steun die wij in Nederland hebben gekregen". Die hulp kwam van de zevenduizend vaste donateurs van de stichtingen en van de zesduizend nieuwe die Hapin mocht noteren.

Machtswisseling
Het is niet het enige weeshuis in Irian Jaya waarvoor de stichting zich inzet. Zij steunt al jaren nog twee andere in Abepura en Sorong. Sinds enige tijd helpt Hapin ook een weeshuis in Serwi op Japen, waar ruim honderd kinderen wonen. Padding, die er vorig jaar op bezoek was, zegt: „De toestand daar is zoals het in Wanema was. Wij zorgen nu voor het levensonderhoud van de kinderen en hebben inmiddels nieuwe bedden en matrassen gegeven. De stichting is van plan nog wat kleine dingen
te doen, zoals het sturen van een zaagmachine. Als dat is gebeurd, gaan we ook aan deze nieuwbouw werken".
Nico Padding is vanaf het eerste uur betrokken bij Hapin, dat in 1972 werd opgericht; driejaar nadat Irian Jaya door Indonesië was ingelijfd. „Het Papoea-volk leed onder deze ongewenste machtswisseling. Wij wilden daar daadwerkelijk wat aan gaan doen", verklaart Padding het doel van de oprichting. De hulp aan de Papoea's kwam in 1975 pas goed op gang toen Hapin contact kreeg met het domineesechtpaar Itaar, dat zich in Abepura over weeskinderen had ontfermd. „Ongeveer tachtig kinderen zaten daar bij elkaar in de meest troosteloze omstandigheden", zegt Padding. „Het werd ons eerste project. Wij hebben meteen gezorgd voor het hele pakket dat een gezin nodig heeft, zoals kleding en speelgoed".
Kort erna nam de stichting ook de zorg op zich van een weeshuis in Sorong, geleid door een pleegkind van het domineesechtpaar. Padding: „De familie Itaar ontzegt zichzelf ongelooflijk veel om anderen te kunnen helpen. De stichting is hun toevlucht geworden. De Indonesische regering draagt wel wat bij, maar dat is een belachelijk aandeel. Aan de andere kant is het waardevol, want het betekent officiële erkenning". Padding merkt dan nogmaals op dat de stichting alleen dankzij de donateurs hulp kan geven. „Het geld voor het nieuwe weeshuis was er binnen twee maanden. Alles bij elkaar heeft het 280.000 gulden gekost. Voor Indonesische begrippen is dat een enorm bedrag. Eén gulden is honderd rupiah, dus heb je het over 28 miljoen. Maar zo'n zelfde gebouw zou hier in Nederland zeker een ton of zes hebben gekost".

De duizenden Papoea's, die in vluchtelingenkampen leven in het oostelijke deel van Nieuw-Guinea (Papua New Guinea) worden evenmin door Hapin vergeten, hoewel de stichting lang niet kan bieden wat zij wil. „Wij geven een ton per jaar en dat is een druppel op de gloeiende plaat", zegt Padding. Dan fel: „Het ergerlijke is dat de Nederlandse regering, die ontzettend veel geld voor ontwikkelingshulp uittrekt, niets aan de Papoea's geeft. En waarom niet? Omdat Indonesië in het spel is! Omwille van de goede relatie en omdat het ons economisch geld in het laatje brengt, wordt voorbijgegaan aan een eeuwenlange band".
Voor meer informatie over de stichting: (033) 728690.

naar vorige pagina


Webmaster: Chris P. van der Klauw